fredag 5 juni 2009

BIBLIOTEKSREKLAM

Det är min övertygelse att bibliotekens sjunkande besökstal kan åtgärdas med intensiva reklamkampanjer. Men jag talar inte om fåniga och menlösa annonser om hur nyttigt det är att läsa, utan jag menar att biblioteken måste slå sig in bland mer exklusiva marknadssegment för att överleva i dagens kommersiella samhälle. Kampanjerna ska rikta sig till samma personer som uppmärksammar annonser om dyra klockor, parfymer, bilar, kläder etc. Varumärket ”Bibliotek” ska slåss med varumärken som Rolex, Armani, Prada, Bulgari, Versace, Ferrari, Gucci osv.

Det är dags att jag för en gångs skull använder mina övermänskliga färdigheter (i detta fall min kunskap och erfarenhet inom grafisk formgivning) i Det Godas tjänst. Jag skall då och då här presentera lite utkast till annonser som kunnat hämtats ifrån påkostade och trendiga lyxtidningar. Om några biblioteket skulle vara intresserade av att lansera sig på detta vis, så kan vi säkert diskutera ett rimligt arvode för min del. Jag är minst en krona billigare än de etablerade reklambyråerna.




torsdag 4 juni 2009

DAGENS FRÅGA

till tre oskyldiga förbipasserande:

Vad tycker ni om att Den Brutale Bibliotekarien blivit berömd genom att skriva elaka saker om bibliotekarier?


Shayun Heck Toob, 21 år, biträdande länspolismästare
Häftigt! Den Brutale Bibliotekarien gör en stor insats när han klämmer åt de där perversa typerna ... Förr lånade jag ofta på bibliotek, men efter att jag började läsa hans blogg så tänker jag aldrig gå dit mer ...


Taya Trenchqvist, 73 år, informatör
Den Brutale Bibliotekarien är störtläcker! Vet du om han är gift? Har du hans telefonnummer ..?







Izadora Lunk, 28 år, biblioteksinspektör
Jag tycker det är fruktansvärt hur denna marodör förnedrar en hederlig yrkeskår på detta vis! Tack vare hans illvilliga och groteska skriverier så tror ju alla att bibliotekarier är sadistiska, ondskefulla, arroganta och psykopatiska människohatare! Jag kan försäkra er att högst hälften av alla bibliotekarier passar in på den beskrivningen ..!

onsdag 3 juni 2009

DAGENS SKIVA



”Dancing after library hours” med Taylor Francis.

Disco. Ett ord som kan orsaka kalla kårar utefter ryggraden på de flesta normala människor. Man får dock inte glömma att några av de värsta låtarna gjordes av de skickligaste musikerna och sångarna.

Taylor Francis var dock inte en av dessa. Hon kunde bara med yttersta svårighet få fram läten, som med stor generositet och välvilja, kunde karakteriseras såsom sång.

Hon lanserades som The Disco Librarian eftersom hon i sin ungdom en sommar jobbat extra på ett skolbibliotek i Minneapolis. Samma sommar jobbade hon även som strippa på en sjaskig nattklubb, något som inte lyftes fram i samma utsträckning vid marknadsföringen av skivan.

Denna taktfasta låt, som handlar om vad personalen har för sig i biblioteket efter att det stängt, låg på topplistorna i hela världen våren 1979. Några fler hits blev det inte för Taylor Francis, men eftersom denna låt finns med på samtliga discosamlingsskivor som getts ut, så måste det ha blivit några kronor i kassan för henne.

Vart hon tog vägen efter att framgångarna tog slut har inte gått att få reda på. Rykten gör gällande att hon återvände till åtminstone en av de verksamheter hon utövade den där sommaren ...

måndag 1 juni 2009

DAGENS FRÅGA

till tre oskyldiga förbipasserande:

Skriver ni blogg?


Efraim Munkjakt, 19 år, spårvagnsklarerare
Ja, det är väl klart! Hur skulle jag annars komma ihåg vad jag gör varje dag ..?





Chardonne Müüs, 33 år, toleransinspektör
När jag hinner så skriver jag på min blogg. Mitt jobb tar ju mycket tid, men jag försöker att avsätta åtminstone tjugo minuter varje timme för att blogga. Jag vet att många läser min blogg och är beroende av att få veta vad jag tycker om olika saker. Jag vill ju inte göra mina läsare besvikna. Det räcker ju att jag gör mina arbetskamrater besvikna ...




Mejvor Hilke, 81 år, förskärare
Blogg? Nej, vet ni vad – sånt håller inte jag på med! Hur skulle det se ut? Sånt förstår jag mig verkligen inte på ... Men däremot så skriver jag dagbok varje dag. Jag skriver ned vad jag gör, hur vädret är, vad jag sett på TV och i tidningarna och vad jag tycker om saker och ting rent allmänt ... Bara för att denna dagbok finns tillgänglig för alla att läsa på min hemsida, så det betyder det inte att det är en blogg ...