fredag 28 augusti 2009

DAGENS FILM

”Den tredje bibliotekarien” 1949. Regi: Caroline Red

Filmen utspelar sig år 1948 i efterkrigstidens Stockholm. Staden är fortfarande uppdelad i ockupationszoner av de fem segrarmakterna i andra världskriget: USA, Storbritannien, Frankrike, Sovjetunionen och Norge. Stora delar av staden är sönderbombad och svartabörshandeln håller en lika intensiv nivå som före och under kriget.

Helge Martinsen, en fattig författare av kvalitetslitteratur, anländer till Stockholm ifrån Oslo för att söka efter sin gamle vän Henry Citron. Denne sägs ha dött efter att ha blivit påkörd av en bokvagn på Kungliga Biblioteket. När Helge inleder en undersökning om omständigheterna kring dödsfallet så utsätts han för påtryckningar ifrån mäktiga myndighetspersoner i det ockuperade Stockholm. Han uppmanas att upphöra med sina efterforskningar och resa hem.

Helge besöker Kungliga Biblioteket för att ta en titt på själva platsen för olyckan. Där träffar han på en bibliotekarie som avslöjar att två bibliotekarier bar iväg med Henrys kropp men att även en tredje okänd bibliotekarie var inblandad. Bibliotekarien som Helge pratat med mördas strax därefter med en brevkniv. Detta får av någon anledning Helge att intressera sig för stadens kloaksystem. Nere i avloppsgångarna träffar han på Henry som inte bara lever utan lever gott på att smuggla böcker. Jakten på goda böcker är rent desperat i det krigshärjade Stockholm och Henry förser alla svältfödda läsare med klassiska mästerverk och lättsam underhållningslitteratur till ett hutlöst pris.

När Helge upptäcker att han inte får några royalites när Henry säljer hans böcker på den svarta marknaden, så jagar han Henry genom kloaksystemet och upp genom stadens gator och de hamnar till slut på Gröna Lund. Helge knuffar ner Henry ifrån Pariserhjulet, men eftersom korgen de sitter i befinner sig alldeles intill marken när detta inträffar, så får Henry bara några skrubbsår och försvinner i natten. De mäktiga personerna dyker upp igen och eskorterar Helge till flyget hem för att förhindra att deras egen inblandning i skumraskaffärerna ska komma fram.

Filmen är baserad på en verklig händelse. Denna händelse består i att regissören läste boken av Graham Bröd och beslöt sig för att göra en film av den.

torsdag 27 augusti 2009

BEDRAGARE I BIBLIOTEKET

Då och då läser man i tidningarna om bedragare som utgett sig för att vara läkare. De har hängt på sig en vit rock och sedan spankulerat omkring på sjukhus och vårdcentraler och fått patienter att tro att dessa befinner sig i närvaro av en professionell yrkesman. En del av dessa falska läkare har kunnat bluffa sig fram i åratal och till och med genomfört komplicerade operationer, helt utan erforderlig utbildning.

Detta problem är dock en bagatell jämfört med de problem som en falsk bibliotekarie utgör. För denna typ av bedragare krävs ingen vit rock, det räcker med att de anlägger ett någorlunda intelligent uttryck i ansiktet för att ge att ge illusionen av att vara högutbildade kvalificerade informationsexperter.

Anledningen till att dessa bedragares härjningar inte fått lika stor uppmärksamhet som de falska läkarnas, är att de flesta av dessa förekommande bedrägerier har tystats ned för att undvika panik bland allmänheten – om man inte kan lita på sin bibliotekarie, vem kan man då lita på ..?

Tack vare den höga ställning som en bibliotekarie åtnjuter i samhället, så kan det vara frestande för en samvetslös och våghalsig kanalje att försöka lura till sig respekt ifrån sina medmänniskor tack vare en falsk bibliotekarietitel. Det är dock inte lika lätt att utge sig för att vara bibliotekarie som t ex läkare. Risken är betydligt större att man blir avslöjad direkt i sin falska verksamhet, så fort bedragaren är tvungen att besvara en fråga. Medan en äkta bibliotekarie bokstavligen vet allt om allting, så kan minsta tveksamhet och osäkerhet hos bedragaren ha förödande konsekvenser för att hans målsättning att hålla skenet uppe.

En del bedragare har dock genom åren lyckats vara framgångsrika i sin illegala gärning. Helt nyligen upptäcktes t ex att chefen för ett stort forskningsbibliotek helt saknade bibliotekarieutbildning utan endast innehade en futtig juristexamen! En annan bedragare lurade låntagare i flera år genom sin sura framtoning och folkilskna attityd. Hon var så pass övertygande i sin roll att hon efter avslöjandet blev erbjuden en lärartjänst på Bibliotekshögskolan.

Flera av dessa falska bibliotekarier har dock åstadkommit stora skador genom sina illgärningar: de har till exempel beviljat nya lån åt avstängda låntagare, de har struntat i förseningsavgifter, de har gett låntagarna mera information än vad dessa frågat efter, de har bemannat informationsdiskar även under lunchtid och de har svarat i telefon efter stängningsdags. Den typen av falska bibliotekarier brukar dock tämligen omgående ådra sig andra riktiga bibliotekariers uppmärksamhet och blir ofta avslöjande direkt. En sådan falsk bibliotekarie blev till exempel avslöjad efter tio sekunder när hon log mot en låntagare.

Risken att vi äkta auktoriserade utövare av bibliotekarieyrket ska råka ut för falskeligen praktiserande bluffkollegor är trots allt inte så stor. Med vår naturliga misstänksamhet och vår förmåga att hela tiden tänka negativt, så nalkas vi alla främmande personer med ett stort mått av hälsosamt förakt och gedigen illvilja.

Det krävs mycket för att kunna lura en bibliotekarie ..!

tisdag 25 augusti 2009

DAGENS FILM

Paraplyerna i Borås” 1964. Regi: Jack Danny

Fru Evelyn och hennes dotter Gevalia driver en paraplyaffär i Borås. Inte oväntat så gör de lysande affärer eftersom det regnar oavbrutet. Gevalia blir kär i Bloke, som läser på Bibliotekshögskolan. När han blir klar med sin utbildning så får han en tjänst på ett bibliotek långt bort i civilisationens utmarker – Ludvika. Gevalia upptäcker att hon är med barn och av sina trettio olika älskare kommer hon så småningom fram till att Bloke är fadern.

Bloke har inga möjligheter att kommunicera med omvärlden ifrån den isolerade hålan Ludvika, så han förlorar kontakten med Gevalia. Efter påtryckningar ifrån modern så gifter sig Gevalia med den förmögne överbibliotekarien Rulle Kassa. När Bloke så småningom lyckas rymma ifrån Ludvika och återvänder till Borås så upptäcker han att Gevalia flyttat till världsmetropolen Hudiksvall tillsammans med sin make. Bloke blir väldigt olycklig och börjar att hänga omkring i Borås omfattande glädjekvarter. Efter ett tag lyckas han glömma Gevalia och öppnar sitt eget bibliotek.

En vinterdag kommer Gevalia till hans bibliotek och Bloke får se deras gemensamma barn. Han betvivlar dock att barnet verkligen är hans eftersom barnet har asiatiskt utseende. Vid det uppkomna grälet dödar Bloke Gevalia genom att slå henne i huvudet med ett exemplar av Nordisk familjebok.

Som ni förstår av handlingen så är denna film en glättig och uppslupen musikalkomedi med många klatschiga låtar i spektakulära miljöer. Speciellt finalen är påkostad med avancerade dansnummer och alla brister ut i sång med det kända örhänget ”Att dö är att skiljas en smula”.