lördag 8 november 2008

PRESENTATION AV BIBLIOTEKETS AVDELNINGAR

Del 3: Förvärv

Hur skaffar bibliotek sina böcker?

Den enkla metoden är att personalen från ett bibliotek besöker ett annat bibliotek, stjäl böcker och märker om dom …

I de fall där inte hela biblioteksbudgeten går åt till löner åt avdelningschefer, kan biblioteket köpa in det material som de vill ha. Alla människor har förslag på vilka böcker som borde finnas på ett biblioteket och att göra ett urvalskriterium från detta sammelsurium av motstridiga åsikter är en hel vetenskap i sig. Det är i dessa stunder som man känner att en bibliotekaries grundutbildning rättfärdigas av att vara längre och kostsammare än t ex en läkares … Tack vare denna gedigna utbildning och framförallt erfarenhet och förhoppningsvis medfödda begåvning för beslutfattande, kan en bibliotekarie inom förvärvsavdelningens inköpssektion erhålla sin rättmätiga beundran.

Mycket i denna komplicerade beslutsprocess är hemlig och ska så förbli, men vissa detaljer kan härmed avslöjas för en fascinerad allmänhet.

Man skulle kunna tro att ett bibliotek bara vill ha böcker som låntagarna vill läsa, men för en förvärvare gäller det att inte förhasta sig. Man får t ex ta hänsyn till sådana faktorer som att vissa typer av bokhyllor drabbas av svåra nedkylningsskador om de inte fylls med böcker som aldrig rörs. Hyllor nära ingången ska också helst fyllas med praktband för att ge ett digert och seriöst intryck. Helst tyska eller franska böcker från 1800-talet som ingen nu levande människa skulle komma på tanken att läsa. Nytillverkade imitationer av sådana verk kan också ge den rätta effekten. Böckerna behöver inte ens ha sidor med text, ingen kommer frivilligt att närma sig dessa hyllor ändå.

Visst material måste bara finnas på ett biblioek, oavsett om det läses eller inte. Alla statliga utredningar och rapporter är ett bra exempel. Alla biblioteksanställda vet ju att det effektivaste sättet att undvika låntagare är att gömma sig bland hyllor med dylik papperskompost.

Viss klassisk litteratur förväntas också alltid finnas tillgänglig. Så fort en Astrid Lindgren-bok börjar bli sliten och sönderläst är det dags att skaffa ett nytt exemplar. Leif GW Persson är det inte lika bråttom med …

Det påverkar också ett biblioteks anseende och status om man är välförsedd med Nobels litteraturpristagare. Helst ska man vara så förutseende att årets pristagares samlade produktion snabbt kan exponeras i biblioteket medan Horace Engdahl fortfarande solar sig i strålkastarljuset …

Framförallt gäller det att biblioteken bibehåller en viss kvalitativ standard på sitt material. Om man bara skulle ge folk vad de vill ha, så skulle det räcka med att ställa en TV i lånedisken som visar TV4 …

Sedan finns frågan om utrymme - om all världens litteratur ska finnas tillgänglig så kräver detta ett antal hyllmeter. Till skillnad mot vad man skulle kunna tro så vill inte lokalpolitiker o dyl satsa 75 % av sin totala budget på biblioteken. Då får man prioritera vad som ska finnas i de öppna samlingar och vad som duger till råttmat i källaren. En tumregel att gå efter är att etablerade författare ska få det utrymme som krävs. Sådana dagsländor som Ulf Lundell behöver inte ha mer än högst en av sina böcker i bibliotekets samlingar.

Ett bibliotek kan också få donationer och gåvor. Till de som inte är aktivt involverad i denna process så låter det väl som en ynnest att få gratis böcker. Då ska man komma ihåg att en donation till största delen består av gammal dynga … Vad donatorn betraktar som oundgängliga mästerverk duger för det mesta bara som fyllnadsmassa vid rondellbyggen. Det är upp till förvärvsavdelningen att gå igenom och sortera upp det kaos av illaluktande och förmultnande papper som utgör en bokgåva och bedöma om något förtjänar att bevaras för eftervärlden - det förstår ni själva vilket eftertraktat jobb detta är …

Vissa celebra donatorer förväntar sig att hela deras älskade boksamling ska leva vidare intakt och att bibliotekarierna ska falla ner på sina bara knän och prisa Herren över denna oförgätliga generositet. Man får hoppas att donatorn är ordentligt död så han slipper höra alla kommentarer i fikarummet …

En del donatorer har inte ens vett att vara döda utan vill bli hyllade för sin filantropiska gärning medan de ännu lever. Då kan man hävda tids- och platsbrist och packa ner allt i källaren tills gubben äntligen är död.

Som sammanfattning kan man säga att det viktigaste är att bibliotekets hyllor är välfyllda. Det är förvärvsavdelningens ansvar att se till så att hyllorna fylls - vad de fylls med är av underordnad betydelse. Om biblioteket bara hade populära böcker så skulle ju dessa ständigt vara utlånade vilket innebär att hyllorna inte skulle vara välfyllda ...

torsdag 6 november 2008

BLOGG 3.0

Den Brutale Bibliotekarien lanserar härmed det allra senaste inom bloggvärlden. Att en läsare passivt klickar på en blogg och läser innantill vad som står på skärmen känns förlegat i dagens interaktiva moderna samhälle. Istället ska bloggaren (bloggianten? bloggifieraren?) slumpvis söka upp läsarna i deras hem och läsa upp dagens inlägg. När det gäller en sådan skrämmande mångsidig begåvning som Ni Vet Vem så kan detta innebära deklamering av poesi, sjungande av sånger, presentation av initierade debattinlägg och framförande av hela teaterföreställningar.

Så - om det ringer på er dörr klockan 03.15 inatt så bli inte rädda … det är bara Den Brutale Bibliotekarien som vill uppdatera sin blogg. Så sätt på kaffet (inte åt DBB dock, han dricker bara Coca-Cola – se nedan) och njut av en enmansshow som kommer att ge er helt nya insikter om livets mening …

ALL IS WELL WITH THE WORLD ...

Jag har skaffat en myspace-sida: www.myspace.com/denbrutalebibliotekarien - det finns ingenting där ännu förutom en pressrelease för denna förnämliga blogg … jag är än så länge helt utan vänner på myspace, precis som i verkliga livet …

Reklamen gör sitt intåg på min blogg, jag uppmanar er att utforska Googles alla spännande resurser som kommer att annonseras här, vilka de nu är …
Om McDonalds och Coca-Cola har några kronor över så kan jag ta emot dessa också … Min integritet är till salu! Det viktigaste av allt är ärlighet – kan man bara fejka det så är lyckan gjord …

Mina musikprojekt är aningen försenade pga datorhaverier o dyl, men den som väntar på nougat (eller en Big Mac) väntar aldrig för länge … Fler än jag kommer att bli positivt överraskade av slutresultaten …

Nämnde jag att jag är sponsrad av Google? Det betyder att google när google och google istället för google utan att google på minst tre olika google har google till alla google … Google!

onsdag 5 november 2008

JAVISST GÖR DET ONT NÄR DATORER KRASCHAR ...

… varför skulle annars datortekniker tveka ..?

Min hemdator krånglar så det finns en viss risk att jag måste ladda in allt i den igen ifrån början. Alla program och filer försvinner … vilket inte är så farligt, men det är tidsödande och besvärligt. Var inte oroliga, kära läsare – denna blogg påverkas inte och finns kvar … och kommer att finnas kvar ända tills hela internet smälter (eller tills jag inte kan hitta på nåt mer att skriva om …).
Kommer ni ihåg förr i världen när man skrev nånting och det fanns kvar på papper ..?
Saker kunde i och för sig försvinna då också, vilket jag upptäckte när jag skulle leta upp mina gamla skriverier och lägga ut dom på bloggen …

Just nu känns det mesta så frustrerande att jag måste muntra upp mig med nedanstående seriestripp.

KAFKAS KATT

tisdag 4 november 2008

VISSTE DU ATT ..?

- Varje gång en bibliotekarie nyser så dör ett par hjärnceller.
- När en bibliotekarie tittar på något trevligt så ökar pupillens storlek med 45%.
- En bibliotekarie skrattar i genomsnitt 15 gånger per dag.
- Bibliotekarier (och andra intelligenta människor) har mera zink och koppar i håret än andra människor.
- En kvinnlig bibliotekarie blinkar dubbelt så mycket som en manlig bibliotekarie.
- Schäfrar biter bibliotekarier mer än någon annan hundras.
- Om en bibliotekarie skriker oavbrutet i 8 år, 7 månader och 6 dagar så har hon genererat tillräckligt med energi för att värma upp en kopp kaffe (fast vid det laget har nog någon annan hämtat en kopp åt henne …).
- En bibliotekaries starkaste muskel är tungan.
- De flesta dammpartiklar i ett bibliotek består av döda hudrester.
- En kvinnlig bibliotekaries hjärta slår snabbare än en manlig bibliotekaries.
- En bibliotekarie äter i genomsnitt 35000 kakor på ett år.
- Huvudbiblioteket vid Indiana University, USA, sjunker 1 tum varje år eftersom ingen räknade med alla böckers tyngd vid byggandet.
- Det finns fler bibliotek än McDonalds-restauranger i hela världen. Än så länge …

söndag 2 november 2008

EVENEMANG I BIBLIOTEKETS LOKALER KOMMANDE VECKA

Måndag: Föredrag ”Inte utan min EJ UTLÅN-stämpel”, fröken Augustina Wederfaerdigh berättar om ett strapatsfullt och hårt liv som bibliotekarie i Övre Volta på 40-talet. Diabilder.

Tisdag: Kulturministern förklarar regeringens bibliotekspolitik. Inga frågor.

Onsdag: Bibliotekets gosskör (oldboys-sektionen) framför valda stycken ur operetten ”Den vilseförda bibliotekarien” av Valgurt Saint-Messyr.

Torsdag: Mjölby Marschorkester ger en promenadkonsert runt Vättern med start utanför biblioteket kl 15. Varma och oömma kläder rekommenderas.

Fredag: Uställning med nakenstudier av Riksbibliotekarierna de senaste sjuttiofem åren. Begränsade platser, förköp av biljetter.

Lördag: Konsert av thrashmetal-ensemblen STSH (Sweeter Than Satan Himself). Kan eventuellt röra sig om en felbokning, se lokaltidningen för aktuellt program.

Söndag: Lokalrevyn från Mullbänkstorp framför sketcher och sånger på temat ”Bibliotekarier är allt lite crazy …”. Exempel på skämt: Man behöver inte vara galen för att jobba här – men det underlättar!”. Närvaro obligatorisk. Alla får påsar.