fredag 18 september 2009

DAGENS FILM

"Bibliotekariernas planet" 1968, Regi: Frankly Chafing

Tre astronauter från jorden kommer vilse i rymden och lyckas till slut nödlanda på en till synes öde planet, som av en slump har luftatmosfär. De upptäcker dock snart till sin fasa att hela planeten styrs av bibliotekarier. Dessa håller resten av befolkningen - låntagarna - som slavar. Låntagarna bor i träd och kan inte tala. De tre astronauterna tillfångatas - en av dem dödas, en annan utsätts för medicinska experiment där hans hjärna avlägsnas utan att det påverkar hans låntagarstatus medan den tredje astronauten - kapten Charleston Bush - är hjärnskadad redan ifrån början och kan inte uttrycka sig förståeligt.

Kapten Bush sätts i en fängelsehåla tillsammans med en tjugoårig halvnaken tjej som inte kan tala.Man skulle kunna tro att han vill tillbringa resten av livet där, men istället så bryter han sig ut, slår ned en vakt och utbrister triumfatoriskt "Uppdraget slutfört!". Tyvärr så dyker det genast upp fyrtio vakter till och fängslar honom på nytt. Han förs kedjad till härskarna i Biblioteksstyrelsen. Dessa blir oerhört förvånade att träffa på en låntagare som kan tala och nästan sätta samman begripliga meningar. De tänker utföra omfattande experiment med honom för att hitta orsaken till denna anomali. Några bibliotekarier i en underjordisk motståndsrörelse hjälper dock Bush att fly. Han beger sig till Den Förbjudna Zonen - bibliotekariernas personalutrymmen.

Där får han reda på att denna planet egentligen är Jorden flera tusen år senare. När världens bibliotekarier i början av 70-talet fick kontroll över alla människor i form av datoriserade låntagarregister så dröjde det inte länge förrän de tog makten och förslavade alla andra.

Denna film fick sammanlagt åtta uppföljare vilket är något av en dramaturgisk bedrift med tanke på att hela universum förgörs redan i film nummer två.

onsdag 16 september 2009

DAGENS FILM

"När man skjuter låntagare så ..." 1969. Regi: Sigge Polsk

Filmen utspelar sig under den stora Depressionen när vanliga människor var utfattiga och arbetslösa (i vintras) och handlar om en läsmaratondokusåpa där folk ska läsa böcker inför kameran. Tävlingsdeltagarna ska sitta på biblioteket och läsa dygnet runt så länge de orkar och den som håller ut längst vinner en stor summa pengar. Överbibliotekarien är tävlingsledare och försöker provocera deltagarna att ge upp för att roa TV-publiken. De utfattiga läsarna gör vad som helst för pengar (och för att få vara med i TV) och ställer villigt upp på alla former av förnedring.

Deltagarna utsätts för stor mental och fysisk påfrestning: en läsare får hjärtinfarkt, en annan blir blind, en tredje bryter benen när han reser sig för hastigt efter tio timmars oavbrutet läsande och så vidare. Filmens huvudperson är deltagare i dokusåpan och heter Robban Robson. Han är knappt läskunnig och lyckas sysselsätta sig med en pekbok för 3-åringar i flera veckor. Han får av Överbibliotekarien veta att den vinnande deltagaren knappt kommer att få några pengar över i pris, på grund av alla avgifter som kommer att dras av. När han avslöjar detta för Glorious, en deltagande tjej utan pengar, bostad eller vett, så blir hon så deprimerad att hon försöker skjuta sig själv. Hon misslyckas men får göra ett nytt försök eftersom kameran missade händelsen. Hon ber Robban att skjuta henne och han ställer villigt upp, ivrigt påhejad av Överbibliotekarien.

Filmen slutar med att polisen hämtar Robban och ger honom eskort till nästa dokusåpamedverkan. Maratonläsningen fortsätter utan att någon segrare presenteras för biopubliken - underförstått: tävlingen pågår fortfarande.

Filmen har kallats både en djuplodande studie av mänsklig förnedring och spekulativt trams, bland annat av regissören själv.

tisdag 15 september 2009

DAGENS FILM

"Allt du skulle vilja veta om bibliotek, men varit för skraj att fråga om" 1972. Regi: Alan Woodee

Sju fristående kortfilmer på temat bibliotek och bibliotekarier.

1. En biblioteksnarr lyckas komma över en kärleksdryck och försöker förföra Överbibliotekarien men hennes glasögon och hårknut går inte att lossa så han tappar lusten.
2. En bibliotekarie blir förälskad men deras kärlek ses av omgivningen som sjuk, pervers, onaturlig och socialt oacceptabel. Bibliotekarien blir nämligen kär i en låntagare.
3. En kvinna presenteras som bara kan bli sexuellt upphetsad när hon befinner sig i ett bibliotek. Vi känner nog alla igen typen ...
4. En manlig bibliotekarie klär ut sig till kvinna för att få högre lön.
5. Frågesportprogram i TV med namnet Gissa Vad Jag Lånar För Böcker. En panel med gäster får gissa hur dålig litterär smak låntagaren har.
6. En galen vetenskapsman försöker skapa det perfekta biblioteket i sitt laboratorium och han lyckas! Men han dör under experimentet eftersom ett perfekt bibliotek inte innehåller några människor.
7. Vi får se vad som händer inne i en bibliotekaries hjärna när hon skäller på låntagare, vägrar låna ut böcker, kräver tillbaka försenade lån, tar fikapaus vid rusningstid etc.

Filmen bygger delvis på boken "Tjänstematrikel för kvalificerad bibliotekspersonal" utgiven av Bibliotekstjänst.

måndag 14 september 2009

DETTA HÄNDE 14 SEPTEMBER

1741 – Georg Friedrich Händel avslutar komponerandet av oratoriet “Messiah” efter att ha arbetat med det oavbrutet i tjugotre dagar. Han kunde inte komma på ett rim på ”Hallelujah”.
1868 – Världens första hole-in-one i golf rapporteras av Tom Morris. Samma eftermiddag rapporterar ytterligare tjugofyratusen golfare att de gjort sammalunda.
1892 – AP Giannini gifter sig med Clorinda Cuneo. Nej, jag vet inte heller vilka de är …
1923 – Miguel Primo de Rivera blir diktator i Spanien, vilket sätter griller i huvudet på fänrik Francisco Franco.
1930 – Det Nationalsocialistiska Partiet får 107 platser i det tyska parlamentet, vilket förvånar alla eftersom parlamentet bara har 87 platser.
1938 – Skådespelaren Walter Koenig föds. Det tillhör allmänbildningen att känna till hans mest kända rolltolkning.
1960 – Chubby Checker får en hit med låten”Twist”. Den följs snabbt av låtarna ”Twist again”, ”Another twist”, ”Yet another twist”, ”Let’s twist ‘til we puke”, ”Did I mention that I like twisting?”, “Twist twist twist twist twist twist twist twist” och “Let’s dance La Habanera”. Alla utom den sistnämnda låten blir stora framgångar.
1964 – Walt Disney får medalj av Vita Huset för hans insatser att få barn att sitta stilla och vara tysta.