fredag 17 april 2009

NACKGYMPA


Vi som har ett stillasittande arbete – dvs vi som sitter och äter choklad och dricker champagne medan våra assistenter utför allt jobb – kan få svåra belastnings- och förslitningsskador på axlar och nacke om vi inte förebygger detta genom uttänkta gymnastiska övningar. Nedanstående exempel på sådana övningar har framtagits i samarbete med Svenska Masochistförbundet. Övningarna kan lämpligen utföras till musik, t ex John Cages musikstycke ”4,33” …

1. Vrid huvudet åt sidan. Fortsätt vrida tills det tar stopp. Vrid sedan lite till.
2. Böj huvudet bakåt och vrid huvudet våldsamt fram och tillbaka på sidorna tills ni känner er avslappnad och/eller avsvimmad.
3. Dra upp axlarna mot öronen. Alternativt dra ner öronen mot axlarna.
4. Rulla med axlarna tills armarna hoppar ur led. Fortsätt att rulla tills de hoppar i rätt läge igen.
5. Spänn skulderbladen och luta er framåt mot golvet.. Håll kvar i detta läge tills ni blir illamående. Torka sedan bort uppkastningarna med en jämn smidig rörelse och fortsätt sedan att spänna skulderbladen.
6. Böj armarna bakåt maximalt. Ta sedan spjärn mot en vägg och böj bakåt ännu mera. Alla obehagliga knakande ljud kan lätt överröstas med skrik.
7. Wave your hands in the air, like you just don’t care.
8. Dra in hakorna (alla tre) och böj huvudet åt sidan. Sänk axeln. Töj. Torka återigen bort uppkastningarna med en jämn smidig rörelse.
9. Sträck ut armarna och dra ut musklerna minst tio centimeter. Efter tillräckligt många övningar kommer era knogar att släpa i marken när ni går.
10. Slutligen – res er upp (om ni fortfarande har någon känsel kvar i kroppen) och böj ryggen bakåt tills pannan nuddar golvet. Baklänges alltså – inget fusk!

De i personalen som fortfarande är arbetsföra efter gymnastikpasset kan nu med gott samvete återvända till chokladen och champagnen.

torsdag 16 april 2009

BRUTIPEDIA


Velavadar. Nationalpark i Bhavnagar-distriktet i Indien.

Hästens anatomi. Bok av George Stubbs (1724-1806), publicerad 1766.

Veronese, Paolo (1528-1588). Italiensk konstnär.

Bo Zhu Yi (772-846). Kinesisk poet.

Llyn Tegid. Sjö i Gwynedd i norra Wales. 6,4 km lång och 1,6 km bred.

Rathmann, Jim (f 1928). Vann 1960 Indianapolis 500.

PSFD. Förkortning för Public Sector Financial Deficit.

Pushtu. Ett annat ord för Pashto.

Sutton, Thomas (1532-1611). Grundare av privatskolan Charterhouse.

tisdag 14 april 2009

TAL

Vid den högtidliga invigningen av Det Virtuella Biblioteket i Skalltomta hölls följande tal av landshövding Egon Knallert.

Kära medborgare! I dessa svåra tider gäller det att satsa sig ur krisen! Det är därför som vi i vår stad är stolta över att kunna presentera detta nyinrättade bibliotek vars formella invigning ni nu bevittnar. Ni skattebetalare kanske undrar vad ni får för de åttio miljoner kronor som ni så generöst har bidragit med till detta projekt ..? Jo, för denna, i många sammanhang, blygsamma summa får ni en portal till framtiden!

Inte bokstavligen – även om detta var en av de ursprungliga idéerna vid projektstarten ... Nu för tiden sker ju allting i något som jag hört kallas för internät. Och vad jag förstår så går det att använda internät till mer än att bara ladda ner pornografi. Allt finns tillgängligt – helt gratis!

Ett ögonblick – min sekreterare räcker mig en lapp här …

Nästan gratis! Ibland! Kanske ..!

Nå, i alla fall – sådant får mer tekniskt bevandrade personer än jag reda ut så småningom. Jag vill bara säga att i och med detta Virtuella Bibliotek så har Skalltomta fått sin rättmätiga plats i framsynthetens och de tekniska innovationernas finrum!

Själva lokalen där biblioteket inryms kan verka oansenlig, men eftersom allt i biblioteket är virtuellt så behövs inga stora ytor eller skrymmande samlingar. I själva verket så består biblioteket av ett tre kvadratmeter stort rum ovanför Elsvigs konditori där det står en dator på ett bord. Genom denna dator kan man nå ut överallt i hela världen och få tillgång till allt man så önskar. Det behövs ingen personal i detta Virtuella Bibliotek, men Elsvig har lovat att låsa om kvällarna …

Med dessa ord vill jag utbringa ett fyrfaldigt leve för mig själv för att jag, mot allas vilja lyckats genomdriva detta projekt. Nu kan vi alla ta gigantiska kliv i mänsklighetens tjänst! Jag leve – Hurra hurra hurra hurra ..!

Med denna sax klipper jag nu av detta symboliska band i form av en datorkabel. Sådär! Hm … varför blev datorskärmen svart ..?