fredag 25 september 2009

DAGENS FILM

”A hard librarian’s night” 1964. Regi: Ricky Liston

I början av 60-talet dök det upp en grupp av fyra unga bibliotekarier som med sitt fräscha utseende, sin sprudlande entusiasm och med ett nytt radikalt förhållningssätt revolutionerade hela biblioteksvärlden. De kallades för The Brutals på grund av sina hårdhänta reformidéer. Det dröjde inte länge förrän de påverkade en hel värld och deras idéer spred sig som galopperande svininfluensa. Tämligen omgående fick de erbjudanden om att göra en biograffilm, för att i största möjliga utsträckning slå mynt av deras popularitet medan den ännu varade.

Filmen beskriver en typisk dag för de fyra tjejerna under den värsta bibliotekariemanihysterin. Gruppen ska, under ledning av sin skrupelfrie manager Bert Demokratisson, ta sig till en TV-studio där de ska debattera sina nya teorier om bibliotekens omorganisation. Allt går dock inte som planerat, de fyra börjar bli tröttna på all uppmärksamhet och tar alla chanser att smita undan för att få en lugn stund. De rymmer ständigt ifrån sina åtaganden och är allmänt uppkäftiga mot reportrar, studiopersonal, poliser och låntagare.

Filmen inleds med en folkrusning där The Brutals försöker hålla sig undan de desperat skrikande och hysteriska fansen. Sedan följer i tät följd incidenter i tågkupéer, i hotellrum, på kasinon, på barer, på polisstationer och till slut i TV-studion.

Efter denna film avtog uppståndelsen en aning kring gruppen och deras sammansvetsade gemenskap bröts några år senare när en av tjejerna insisterade på att hennes japanska pojkvän skulle medverka i alla gruppens sammankomster.

onsdag 23 september 2009

DAGENS FILM

”A clockwork librarian” 1971. Regi: Starkey Nutrick

Filmen handlar om en (ganska) ung bibliotekarie, Wolf, som bara lever för jättevåld, rån, sarkasmer och litterära diskussioner. Tillsammans med sina tre biblioteksassistenter så förnedrar och misshandlar han låntagare på biblioteket där han är anställd. Det mesta av sin tid tillbringar de dock nere vid grillkiosken Korv-Ola där de dricker Pucko spetsat med hembränt.

När Wolf och hans kumpaner försöker göra ett inbrott i ett konkurrerande bibliotek och stjäla deras böcker, så blir han gripen av polis och döms till ett långt fängelsestraff. Han får ett erbjudande om att slippa fängelset om han frivilligt utsätter sig för en nyuppfunnen form av rehabilitering av brottslingar. Wolf går villigt med på detta, i tron att det inte kommer att fungera. Behandlingen visar sig dock göra honom kraftigt illamående när han läser böcker eller överhuvudtaget tänker på litteratur. Lyckligtvis så är detta inget hinder för att han ska kunna fortsätta arbeta som bibliotekarie.

Filmen är ett kraftfullt debattinlägg om hur långt det är försvarbart att inskränka människors fria vilja för att passa in dem i samhället. Filmen innehåller också massor med häftigt våld, snyggt filmat och ledsagat av suggestiv musik. Filmen blev efter sin premiär omedelbart förbjuden i Norge.

tisdag 22 september 2009

DETTA HÄNDE 22 SEPTEMBER

366 – Påve Liberius dör och uppmanas att avgå.
1403 – Christoffer Columbus andra expedition. Han landar i det snö- och istäckta Kanada och konstaterar att detta måste vara den allra nordligaste delen av Indien.
1586 – Engelska och holländska styrkor drabbar samman vid Zutphen. De som orsakar mest skadegörelse är dock inte soldaterna utan de engelska fans som följer med truppen över kanalen.
1688 – Frankrike förklarar Tyskland krig. I nästa vecka inleds fredsförhandlingarna.
1869 – Richard Wagners mastodontopera ”Rhenguldet” har premiär i München. Premiärföreställningen pågår fortfarande och är nu i slutet av akt 285.
1908 – Bulgarien lämnar det Ottomanska imperiet på grund av musikaliska meningskiljaktigheter.
1938 – Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain flyger till München för att vara ute i god tid inför Oktoberfesten.
1952 – Richard Nixon håller det första av sina under karriären sammanlagt tretusen ”Jag är inte en skurk”-tal.
1982 – Björn Borg drar sig tillbaka av åldersskäl vid 26 års ålder.

måndag 21 september 2009

HORRORSCOPE

Dagens horoskop är hämtat ifrån senaste numret av Svensk Pseudovetenskaplig Tidskrift.

Vindflöjeln 21/3-20/4
Idag är det första dagen på resten av ditt liv. Stackars sate …
Tjurskallen 21/4-21/5
Idag kommer du att möta en lång mörk främling som är fullständigt ointresserad av dig.
Räkan 22/6-22/7
Inatt kommer du att drömma att du kastar dig ut ifrån sovrumsfönstret och flyger bort. I morgon kommer du att ligga på akuten och förbanna din inlevelseförmåga.
Åttlingarna 22/5-21/6
Nej, du blir inte gift idag heller …
Lögnaren 23/7-23/8
Du lider av en obotlig sjukdom. För mera information – köp nästa nummer av denna tidning.
Städerskan 24/8-23/9
Ditt lyckonummer är 0822318081. Det är telefonnumret till Självmordsjouren.
Fallskärmen 24/9-23/10
Du kommer att vinna en stor summa pengar på poker, eftersom du fuskar. När du blir avslöjad så kan inget horoskop i världen rädda dig.
Mördarsnigeln 24/10-22/11
Du vantrivs på ditt arbete. Det gör alla andra också, så sluta gnälla.
Lasermannen 23/11-21/12
Du är inte rädd för att ta för dig. Det brukar inte kleptomaner vara.
Häradsbetäckaren 22/12-20/1
Den snygga tjejen i kassan på McDonalds försöker inte flirta med dig – hon vill bara ha betalt.