torsdag 19 mars 2009

HEDERSBIBLIOTEKARIE

Något av det mest åtråvärda för en ömklig stackare med mycket pengar eller inflytande men lite begåvning, är att bli utnämnd till Hedersdoktor. Att inneha titeln Doktor är bland det mest statusbetingade som finns, oavsett om man faktiskt studerat hårt i många år för att lära sig hur människor fungerar eller om man bara försett sig med en doktorstitel i de hundratals andra discipliner som inte kräver lika omfattande studier.

Det finns ju förstås en titel som smäller högre än Doktor och det är Bibliotekarie (speciellt biblioteksassistenter brukar olovligen lägga sig till med denna titel när det inte finns någon bibliotekarie i närheten – för alla utomstående som inte är insatta i biblioteksterminologin så är ju alla som jobbar på ett bibliotek bibliotekarier …). Nu har så även titeln Hedersbibliotekarie tillkommit för alla som inte ids studera till riktig bibliotekarie. Den psykiska och fysiska press som man utsätts för hela vägen igenom denna krävande utbildning passar ju förstås inte alla. Bara tanken att man som bibliotekarie bara finns till för att hjälpa andra människor kan knäcka den bäste …

Nå, med en Hedersbibliotekarietitel kan man nu sola sig i glansen av detta begärliga yrke utan att behöva anstränga sig. Det enda som krävs är mycket pengar och/eller inflytande – politiker kommer som vanligt att tränga sig före i kön, sedan har vi diverse kulturkändisar som inte kan få nog av uppmärksamhet, plus forskare och vetenskapare inom andra och mindre betydande områden än litteratur och till slut affärsmän som i hela sin karriär gått över lik för att bli förmögna och sedan blivit sentimentala på gamla dar.

Risken finns ju att värdet av titeln ”Bibliotekarie” kommer att devalveras kraftigt när man har alla dessa Hedersbibliotekarier springande omkring, men jag tror nog att de flesta människor vid det här laget är medvetna om, att är man ”Heders-” nånting så är man inte på riktigt … exempelvis Kungens alla hederstitlar …

Dessa Hedersbibliotekarier kommer nu framledes att tilldelas ett diplom och framförallt en Bibliotekshatt vid en formell ceremoni varje år i Borås, en kall och regnig majdag. Denna hatt kan sedan bäras vid högtidliga tillfällen för att väcka avund, som t ex vid riksdagssammanträden, Nobelmiddagar, Metallica-konserter och i TV 4:s morgonsoffa.

Håll utkik i rikspressen när den förste Hedersbibliotekarien blir utnämnd!

onsdag 18 mars 2009

DAGENS SKIVA


”I hate … you know, oh my God … like, you know … books and stuff …” med Samantha Smithee.

Samantha Smithee blev upptäckt redan som 16-åring - hennes val stod mellan intensiva och krävande förakademiska studier eller ett festfyllt kändisliv som popstjärna. Av någon anledning valde hon det senare. Denna låt var en av hennes åtta listettor i England i maj 1983. I juni dalade intresset för hennes musikaliska insatser och hon försvann ifrån rampljuset.

Några år senare hade hennes liv fått en helt annan inriktning – hon tillhörde nu den extremradikala stadsgerillan The Wacky Lefties som ägnade sig åt upplopp, misshandel, skadegörelse och bombdåd.

Vi skulle gärna vilja veta var hon befinner sig idag och det skulle polisen också.

tisdag 17 mars 2009

DAGENS SKIVA


”Får jag låna ditt hjärta i en vecka, Henrietta?” med Kjell-Gilbertz.

Kjell-Gilbertz var i början av 70-talet ett i raden av hårt arbetande dansband med över 800 spelningar om året runt hela Sverige. De ansågs dock vara så ointressanta och musikaliskt anonyma att inte ens Bert Karlsson ville ge ut skivor med dem. Allt detta ändrades dock i september 1972 när de skaffade sig sin nya image ”De glada bibliotekarierna”. Då fick de skivkontrakt och hamnade på Svensktoppen med denna låt, skriven av en ung Horace Engdahl.

Ingen av medlemmarna var bibliotekarier förstås eller hade någon som helst anknytning dit, men basistens moster hade på 50-talet bränt ned Ulricehamns stadsbibliotek. Framgångarna med denna låt ledde till ytterligare 1200 spelningar om året. I slutet av 1973 kände de sig aningen slitna och utarbetade. Deras skrupelfrie manager Gotthard ”Barracuda” Eliasson bytte då omgående ut alla originalmedlemmar mot nya.

Några fler Svensktoppshits blev det dock inte, men gruppen turnerar fortfarande oavbrutet och är nu framme vid sitt etthundratrettiofjärde medlemsbyte. Originalmedlemmarna har istället bildat ett tribute-band till sig själva.

måndag 16 mars 2009

NIGERIABREV

Denna sajt brukar i regel aldrig ägna sig åt välgörenhet, men här har det dykt upp ett behjärtansvärt fall som måste förmedlas.

Käre vän!
Mitt namn är Mrs Lilian Kappi ifrån Port Harcourt i Nigeria. Min framlidne make var Francis Kappi, överbibliotekarie på universitetsbiblioteket i Lagos. I augusti 2008 blev han halshuggen och dessutom dödad av sin biträdande assistent som tog makten på biblioteket under kuppartade former. Min make hade dock lyckats undangömma 310 miljoner dollar av bibliotekets pengar på ett hemligt privat konto som bara jag känner till i Capitol Trust Bank i Nigeria.

Jag behöver nu hjälp för att kunna transferera dessa pengar till ett säkert bankkonto under min kontroll, så att jag kan få ett drägligt liv för mig och mina arton faderlösa barn. Om ni av godhet och humanitär uppoffring kan tänka Er att skicka mig uppgifter om ett konto i Ert namn utanför Nigerias gränser, så kan dessa 310 miljoner dollar vila på detta konto tills de säkert kan överföras till mig själv. Som tack för Ert besvär är jag beredd att kompensera Er med en check på tolv dollar.

Med hjärtinnerliga hälsningar och en önskan om snart återhörande
Mrs L Kappi