fredag 4 september 2009

DETTA HÄNDE 4 SEPTEMBER

422 – Påve Boniface avslutar sitt styre som katolsk påve. Han köps istället över av Benfica som vänsterytter.
1024 – Conrad The Sailor Man övertalas att lämna glädjekvarteren i hamnen för att utnämnas till germansk kung.
1609 – Henry Hudson upptäcker Manhattan. Eftersom han är taxichaufför så uppskattas detta av hans passagerare.
1682 – Edmund Willie upptäcker kometen Halley och bestämmer sig för att byta efternamn.
1807 – Robert Fulton får igång sin uppfunna ångbåt. Trettio år senare har han åkt sammanlagt femtio meter.
1842 – Bygget på katedralen i Köln återupptas efter att byggarbetarna haft fikapaus i 284 år.
1885 – Första kafeterian öppnar i New York. En vecka senare köps de upp av Starbucks.
1888 – George Eastman patenterar den första rullfilmskameran och önskar att han hade uppfunnit digitalkameran istället.
1937 – Doris Kopsky blir den första dopade kvinnliga tävlingscyklisten.
1962 – The Beatles spelar in “How Much Is That Doggie In The Window?”. Den blir inte utgiven på skiva.

torsdag 3 september 2009

DAGENS FILM

”Ifjol i Mariestad” 1961. Regi: Allan Resnäs

Genom åren har det gjorts ett flertal filmer som haft ambitionen att tråka sin publik till döds, men den film som uppnått absolut perfektion vad gäller obefintlig handling, långsamt tempo och obegriplig dialog är Ifjol i Mariestad.

Handlingen kan sammanfattas följande: Det finns ingen. Tre personer utgör den huvudsakliga ensamblen: bibliotekarien Mr Exciting, kvinnan A1 och hennes make Maken. På ett ödsligt lyxhotell någonstans (var framgår inte) konfronterar bibliotekarien kvinnan och påstår att hon lånade en bok på Mariestads kommunbibliotek förra året som hon inte lämnat tillbaka. Möjligen kan det ha varit i Mariefred istället. Eller Mariehamn. Kvinnan säger sig inte minnas något av detta. Maken är under tiden fullt upptagen med att spela på enarmade banditer och bryr sig inte om vad hustrun har för sig. Bibliotekarien fortsätter att tjata på kvinnan om den förlorade boken hela filmen igenom. Ibland tror han sig ha tagit miste på person, tid och plats och ibland är det istället kvinnan som minns allting tydligt. För det mesta så har dock de bägge inte en susning om var de befinner sig eller ens vad de själva heter.

Det hela är filmat i sterila miljöer i svartvitt med statiska långsamma kamerarörelser. En enstaka scen bryter slentrianen genom att kameran plötsligt skakar till och bildvinkeln ändras och blir oskarp. Många filmexperter har tolkat denna scen som en symbolisk gestaltning av det irrationella skeendet i livets oförutsägbara kontraster. I själva verket så beror sekvensen på att fotografen somnade av uttråkning under filmningen och drog ned kameran på golvet.

Detta är en film som kan delas in i tre delar: i den första delen är handlingen försvunnen, i den andra delen är handlingen fortfarande försvunnen och i den tredje delen är publiken försvunnen.

tisdag 1 september 2009

DAGENS FILM

”Det sjunde inlånet” 1957. Regi: Ingvar Manberg

Filmen utspelar sig i mitten av 1950-talet när digerdöden rasade som värst runt om i världen. En bibliotekarie, Ante Blockflöjt, och hans assistent Jönsson, återvänder till sitt bibliotek efter att ha deltagit i en bibliotekskonferens i det heliga landet (i detta fall USA).

Digerdöden sprids som rena pesten genom landet och folk blir krassliga som flugor. Alla lever i skräck för att drabbas av den fruktade epidemin, som yttrar sig genom att människor insjunknar och börjar citera Karl Marx och lovorda Sovjetunionen. Sverige är ett av de värst drabbade länderna, medan t ex USA med hjälp av omfattande åtgärder lyckas hålla pestsmittan stången något så när.

Bibliotekarien Ante ansätts av religiösa grubblerier, dödsångest och strandade löneförhöjningsförhandlingar. Döden, klädd helt i rosa bara för att förvilla, söker upp Ante och vill ta denne till Dödsriket, via Kungälv. Ante vill skjuta upp det oundvikliga genom att spela ishockeyspel med Döden. Ante väljer Sverige som lag, medan Döden får bli Kanada. Spelarna är platta figurer av metall som inte kan röra sig bakom målburarna.

Ett ungt skådespelarpar dyker upp på biblioteket, de är på jakt efter en bok ifrån sekelskiftet, ”Huru man förställer sig”. De har försökt med sex fjärrlån förut, men de har varje gång fått fel upplaga av boken. Ante vill utföra en god gärning innan Döden tar honom. Lyckligtvis är Döden fullständigt värdelös på att spela ishockeyspel så Ante vinner varje match. Döden börjar därför att fuska. Innan Ante släpas bort i gryningen och tvingas att dansa baklänges på en kulle, så lyckas han låna in rätt upplaga av boken åt skådespelarparet.

Filmen blev regissören Manbergs stora internationella genombrott och den vann Guldpincenén vid Biblioteksfestivalen i Cannes.

måndag 31 augusti 2009

DETTA INLÄGG ÄR SPONSRAT AV ...

I min desperata jakt på pengar så drar jag mig inte ens för att göra reklam för så kallade energidrycker. Av alla de tusentals olika märken som finns (och som smakar exakt likadant) så kan jag officiellt rekommendera Mad Dog – en österrikisk tillverkare som kom på idén att sälja en energidryck med ett djur som symbol, helt oberoende av liknande företag i grannskapet. Mad Dog har på kort tid etablerat sig som det mest populära märket bland trendkänsliga ungdomar utan smaklökar, kanske beroende på att deras produkt innehåller mer arsenik och skurpulver än konkurrenterna. Den är praktisk taget ofarlig att dricka – endast fyrahundra Mad Dog-relaterade sjukdomsfall har rapporterats den senaste veckan. Drycken är visserligen förbjuden i Norge, men allt är förbjudet i Norge …

Så, om ni inte tycker att denna sajt är tillräckligt rolig – ta en klunk Mad Dog för att döda några hjärnceller så kommer ni snart att skratta hysteriskt …