fredag 13 februari 2009

HOLLYWOOD OR BUST ...

Nu är den här – filmen som alla talat om! Eller som åtminstone JAG tjatat om …

En skrämmande realistisk skildring av Den Brutale Bibliotekariens vardag privat och på jobbet. Redan innan filmen var klar blev den utsedd till Årets Dokumentär i både Härjebottens Allehanda och Västgöta-Trombonen.

Jag har lagt ner halva min själ (den mörka halvan) på detta projekt. Man måste se den flera gånger för att kunna urskilja alla subtila undertoner.

Se den på egen risk – vissa scener kan verka stötande för känsliga personer (dvs andra bibliotekarier …).

EN DAG PÅ BIBLIOTEKET DEL 1

EN DAG PÅ BIBLIOTEKET DEL 2

DAGENS SKIVA


”I fell in love with an interlibrary loans research resources coordinator librarian” med Sandra Lea.

Den 16-åriga Sandra Lea gav ut denna skiva 1959 och fick en listetta (i Bulgarien). Året därpå gifte hon sig med boxaren Joe ”Bastardo” Fellani och hon blev hemmafru. Några år efter den oundvikliga skilsmässan omskolade hon sig till fartygssvetsare.

torsdag 12 februari 2009

MODEBLOGG


Här är en liten försmak av vårmodet för bibliotekarier enligt modehusen i Paris, New York, Milano och Pyongyang. Trendfärgerna som kommer är orange, kyrkvitt, åksjukegrönt, fuchsia, ff3399, 33cc99, schackrutigt och som alltid - grått! Grå kostym, grå nätbrynja, grå knytblus, grå pumps, grå strumpebandshållare och för festliga tillfällen - den lilla gråa ...

onsdag 11 februari 2009

NYTT JOBB?

I dessa kärva tider kan ju t o m sådana ovärderliga samhällsbärare som oss bibliotekarier bli av med våra jobb. Tjänster dras in, bibliotek läggs ned etc. Om man då finner sig utslängd ur arbetsgemenskapen och det finns inga andra bibliotekarietjänster att tillgå – vad ska då en icke förtidspensionsberättigad person göra? I de flesta fall finns det inget annat alternativ än att bita i den sura biffsteken och omskola sig till ett mindre statusbehängt yrke.

Här är några lämpliga sysselsättningar för en bibliotekarie på dekis:

Museitjänsteman
Många av böckerna i bibliotek är ju t o m äldre än de flesta museiföremål, så att gå omkring bland illaluktande smutsbelagd gammal jox hela dagarna känns välbekant för en ex-bibliotekarie.

Dörrvakt
Att hindra olämpliga personer från att komma in i lokalen är en av bibliotekariens grundläggande arbetsuppgifter.

Arkivarie
Arkivarier har ju alltid setts ned på av riktiga bibliotekarier som tycker att arkivarien är som den fattige kusinen från landet. Emellertid – en utbildad bibliotekarie med sin briljanta intelligens och skicklighet kan bli en gudalik superstjärna och allvetande övermänniska bland alla lägre stående arkivarievarelser.

Ingenjör
Efter att dagligen tvingas ta hand om krånglande kopieringsapparater, självutlånare, återlämningsmaskiner, mikroficheläsare, datorer, avläsningsscanrar, skrivare och telefoner har alla bibliotekarier fått en gedigen och grundläggande teknisk erfarenhet.

Skatteindrivare
Att få folk att betala skatt är en barnlek jämfört med att få låntagare att lämna tillbaka försenade låneböcker.

Eniro-upplysare
En bibliotekarie vet svaren på alla frågor och behöver inte ens leta i kataloger och databaser för att kunna lämna information.

Ekonom
Världen kan inte ha för många ekonomer. Vem ska annars hålla reda på alla pengar som inte finns?

Författare
De flesta bibliotekarier är frustrerade författare innerst inne. Nu när du står på bar backe så kanske du äntligen får ändan ur vagnen och skriver den där boken som du tänkt skriva i tjugofem år …

Journalist
Vem som helst kan bli journalist … tro mig …


Och i absolut sista hand - om det inte finns någon annan utväg, om läget är desperat, akut, förtvivlat och hopplöst … så får man väl bli biblioteksassistent istället …

söndag 8 februari 2009

AGENT B - MED RÄTT ATT FÖRLÄNGA LÅN


av Dan Huskey

Agent B var stark, uthållig, snabbtänkt, skoningslös och skicklig med vapen – kort sagt, den perfekte bibliotekarien. Det fanns inga problem som han inte kunde lösa, inga situationer som han inte bemästrade, inga låntagare som kunde överlista honom. På hemligt uppdrag i förklädnad eller som uppskattad föreläsare på Bibliotekshögskolan var alltid en skicklig yrkesman och en charmerande konversatör. Hans maskulina utstrålning av rå djurisk sexualitet fick alla kvinnor på fall.

Detta är den första i en planerad serie av 57 böcker om Agent B som författaren tänker skriva i år. Häng med ifrån början! I denna bok konfronteras vår hjälte med sådana djävulska motståndare som svekfulla kvinnor, en galen vetenskapsman som tänker ta över världen och låntagare som tar med sig kaffe in i biblioteket.

KAFKAS KATT