onsdag 15 juli 2009

BERÖMDA BIBLIOTEKARIER

J Edegar Hoofer (1895-1972)

Innan Hoofer blev chef för FBI och Postverket, jobbade den unge Jay Edegar som bibliotekarie i Chicago. Tack vare att han var medfött misstänksam, snarstucken, hemlighetsfull, illvillig, nedlåtande och undandragen kunde han snabbt göra karriär inom bibliotekarieyrket. Han blev även snabbt uppmärksammad av den lokala korrumperade poliskåren i staden. Han fick uppdrag som informatör, underrättelseagent och infiltratör. Eftersom polisen ägdes av maffian så var det i första hand vanliga hederliga medborgare som drabbades av polisundersökningar, inte den organiserade brottsligheten.

Från dessa skumraskaffärer var steget inte långt till FBI och även där gjorde Hoofer en snabb karriär. Vid nitton års ålder blev han högste chef, en position som han behöll i sextio år.

Förutom sin livsgärning att trakassera invandrare, kommunister och presidenter så hade Hoofer även en separat karriär vid sidan av, som designer av kvinnounderkläder. Det är kanske inte allmänt känt att det var Hoofer som uppfann bygelbehån.