fredag 20 februari 2009

HOPELESS


Inför det stundande valet till president i Svenska Bibliotekssamfundet, anmäler jag härmed min kandidatur. Jag lovar att om jag blir vald så kommer jag att göra *absolut ingenting*. Jag kommer inte att fatta några omstridda beslut, inte ändra på något, inte göra några kontroversiella uttalanden eller genomföra några som helst åtgärder beträffande någonting överhuvudtaget. Jag lovar att lämna ämbetet i precis det skick som jag mottog det. Under de åtta år som jag sitter som president kommer ni inte att se eller höra mig alls eller ens märka av att jag finns. Ingen ska kunna klaga på någonting som jag säger eller gör eftersom jag inte kommer att säga eller göra någonting …

Jag är den självklara kandidaten i dessa oroliga tider! Allt ska förbli som det är - under min ämbetsperiod kommer tiden att stå stilla.

torsdag 19 februari 2009

VÄRKSAMHET

Nu har det blivit dags att skriva en verksamhetsberättelse för biblioteket för år 2008. Mycket av det vi gjorde här lämpar sig inte i tryck men här är i alla fall en kort sammanfattning.

Vårt bibliotek är en gemensam resurs för vetenskaplig information, forskning och högre studier. Primära målgrupper är studenter, galna vetenskapsmän, lärare, analfabeter, president Obama, Trekkers och kongolesiska arméstaben. Som offentligt bibliotek är vi även en informationsresurs för det omgivande samhället och allmänheten … när de blir insläppta.

Vårt bibliotek består av två fysiska byggnader och tre kemiska. Vi har även ett virtuellt bibliotek för förvaring av datorvirus. Vi har också en filial i Barbados där vår bibliotekschef befinner sig 300 dagar om året. Under 2009 kommer vi även att starta en filial vid Stureplan i Stockholm för att tillgodose behovet hos kändiseliten. De behöver en lokal där de kan träffas utan att riskera att träffa på icke-kändisar.

Under året har vi gallrat i boksamlingarna och makulerat 380 000 hyllmeter oanvänd litteratur. Vi har även köpt in tre nya böcker. De tryckta tidskrifterna har avskaffats helt och ersatts med elektroniska tidskrifter. Den personal som sysslade med tryckta tidskrifter fick sparken. Deras försök att ockupera biblioteket, ta gisslan och kräva tillbaka sina jobb ledde till att de alla blev skjutna av polisen. Vi har satt upp en plakett för att hedra deras minne i pannrummet i källaren.

Vi införde RFID-teknik i biblioteket under 2008. Vi införde även AQRS-, BDERE-, OFGHMN-, JTCC-, SWK- och YMCA-teknik. Snart har vi klurat ut vad dessa förkortningar betyder. Se nästa års verksamhetsberättelse. RFID-tekniken har i alla fall inneburit att låntagarna själva ska göra allt jobb i fortsättningen – låna, återlämna, söka information och tömma soporna.

För att kvalitetssäkra servicen och accentuera det excellenta kompetenstänkandet har vi under året minskat öppettiderna på biblioteket. Nästa år kommer vi att bli ännu excellentare och minska tiderna ytterligare; vi har öppet den 25 augusti.

Vi genomförde en stor enkätundersökning bland våra användare under året men eftersom vi fick fel resultat så har vi bränt den. Vi utförde även en intern utvärdering av personalens kompetens men den blev ännu brändare … Vi försökte även genomföra en kurs bland personalen i kundbemötande och servicetänkande men kursen fick avbrytas efter första lektionen eftersom kursledaren fick ett hysteriskt sammanbrott och flydde landet.

Under 2008 genomfördes den nya tjänsten Blockera En Bibliotekarie. Det går ut på att förhindra att en bibliotekarie lägger sig i när man själv vill hitta information. Vi ingår även i servicetjänsten Fråga Biblioteket där vemsomhelst kan skicka en fråga via mail till biblioteket … och få svar av vemsomhelst …

Vi har även startat en så kallad Språkverkstad där personer som helt saknar förmåga att uttrycka sig i skrift får praktisk hjälp. Tjänsten används i första hand av bloggare.

I juni genomförde vårt bibliotek en internationell konferens ”Stay Where You Are” som handlade om fördelarna med att arbeta hemifrån. Konferensen var en stor framgång – ingen kom.

I april hade vi ett studiebesök ifrån The George W Bush National Library i USA. I december hittade vi den siste deltagaren som gått vilse.

Vårt bibliotek leds av en extern biblioteksstyrelse som består av knappt läskunniga främlingar som släpats in direkt ifrån gatan. De höll fem möten under 2008, alla i samma vecka. De försvann med hela biblioteksbudgeten i början av augusti och har ej avhörts mera. Vår budget var ursprungligen på 200 miljoner kronor. Efter en sponsrings-rekrytering lyckades vi fortsätta vår verksamhet med oförändrad kapacitet, nu under namnet Google-biblioteket.

Biblioteket har under året omorganiserats och de tidigare 46 avdelningarna har nu blivit 168. På varje avdelning jobbar en halv person. Samtliga anställda ingår i ledningsgruppen där alla beslut fattas beträffande bibliotekets verksamhet. För att ett beslut ska gälla måste alla ledamöter vara eniga. Gissa hur många beslut som fattades under året ..?

I de grundläggande organisationsmålen står att ”biblioteket ska vara en attraktiv arbetsplats”, vilket innebär att alla bibliotekarier över fyrtio sitter i källaren.

Två anställda vid biblioteket deltog i juni i en internationell konferens vid The Link Wray University, Aberdeen. (Den Brutale Bibliotekariens notering: Det här är ett *extremt* obskyrt skämt … om du fattar skämtet, hör av dig så får du en present …)

onsdag 18 februari 2009

KUL FÖR HELA FAMILJEN

Här är en skojig sak som alla kan göra, den kommer att hålla folk roade flera sekunder i sträck.

1 Plocka åt dig den närmaste bok du hittar.
2 Slå upp sidan 56.
3 Ta den femte meningen på denna sida.
4 Skriv ner den på din blogg. Plus instruktion om hur andra kan göra likadant.
5 Välj inte din favoritbok, inte någon häftig cool bok eller ett imponerande intellektuellt praktverk – välj den NÄRMASTE boken …

Här är mina val:

”Sammanlagt tio personer var delaktiga i det direkta evakueringsarbetet”
KAMEDO-rapport 92

”Dessutom har nog kirurgers rädsla för att mag-tarm-kanalen inte tål föda för snabbt efter ett bukkirurgiskt ingrepp varit överdrivet”
Kirurgiboken, Järhult/Offenbantl

”Mina herrar, jag tror mig nu ha kommit på det klara med detta gåtfulla lik och jag hoppas att jag inte misstar mig”
Patafysisk antologi, Hylinger (red)

”Inledningsvis förekom inga direkta sociala aktiviteter i form av festmiddag med dans, pubkväll eller dylikt”
Kartan i våra hjärtan, Halling (red)