fredag 30 januari 2009

DE KOM FRÅN TV4


av Walt Faraday

De såg ut som riktiga människor men de var hjärnkrympande talangslukande smilfinkar från en annan planet. För dem var ingen förnedring för stor, inget skämt för gammalt och ingen idé för stulen. Deras mål var att ta över världen, bara Eva Hamilton kunde stoppa dem.

Boken för alla som vill bli skrämda av fördumning, förenkling och spekulation.

torsdag 29 januari 2009

SÄKERHETSRUTINER PÅ BIBLIOTEKET

Brand

Om det börjar brinna i biblioteket så skall följande objekt sättas i säkerhet först: bibliotekschefen, 1:e bibliotekarier, bibliotekarier med mer än tio års tjänstgöring, bibliotekarier med mindre än tio års tjänstgöring, den kompletta boksamlingen, utvalda delar av tidskriftssamlingen, datorservrar, biblioteksassistenter, praktikanter och i sista hand sådana här vadheterdet … låntagare …

Larmet sätter igång automatiskt vid brand eller när ett tillräckligt stort antal låntagare och personal behöver väckas. När larmet går skall utrymning av lokalerna ske. Medan bibliotekschefen sätter sig i säkerhet via en hemlig utgång, skall resten av personalen tillse att lokalen töms enligt ovanstående rangordning.

Det finns fem brandsläckare i biblioteket, tre av dessa är icke fungerande attrapper. Se om ni kan upptäcka vilka dessa tre är! Alla nödutgångar passerar via den västra korridoren ut ifrån biblioteket. I denna korridor förvaras eldfarliga oljor, gaser, fetter, bensin, krut och fyrverkeripjäser. Iakttag försiktighet.

Exakt utrymningsplan finns förvarad på ett säkert ställe. Tills någon i personalen minns var detta säkra ställe är, gäller improvisation och egna initiativ vid utrymningen.

Personlig säkerhet

Biblioteket vaktas av Securitate, Rumäniens fd hemliga polis. De i sin tur vaktas av SAPO (Socialdemokratiska partiets säkerhetspolis) som är sysslolösa när inte sossarna sitter i regering. Alla dessa väktare går regelbundet ronder och är behjälpliga personalen när väktarna så känner för det. Väktarna tar även med sig alla dagskassor ifrån automater och kassaapparater som sedan är spårlöst försvunna.

Alla i personalen är utrustade med ett eget överfallslarm som aktiveras så fort en låntagare närmar sig.

Datorlarm

Inga av bibliotekets datorer är larmade eftersom ingen är intresserad av att stjäla dessa. Datorerna köptes alla in förra månaden och är redan omoderna.

Nycklar och koder

All personal skall vara försedd med nyckel, nyckelkort, passerkort, ID-handling, födelsebevis, körkort, pass och revolver.

Alla dörrar i biblioteket är larmade överallt och hela tiden. Ingen kan förflytta sig mer än två meter utan att behöva använda nycklar, personliga larmkoder, fingeravtrycksregistrering, värmeröntgen och scanneravläsning av ögonpupiller.

Målsättningen med all denna säkerhet är att det skall vara enklare att stjäla kronjuvelerna än att en bok lämnar biblioteket olovandes.

onsdag 28 januari 2009

N.A.P.

N.A.P. – någon annans problem
Har alltid varit mottot för mig
Vad jag vill med detta poem
Är att uttrycka mitt djupt kända ”Nej”

Att hjälpa till, att ställa upp
En hjälpande hand att ge
Söker ni en hjälte i varje grupp
Så sök inte mig - N.A.P.

Medmänsklighet har jag hört är bra
Att få hjälp utan att be
Jag vet att jag är så dryg man kan va'
Men i alla fall - N.A.P.

Till bloggare som räcker mig vacker tass
Och tycker min blogg är en succé
Det är inte jag som är duktig – det är du som är kass
Att höja bloggars standard? - N.A.P.

Låt mig lida i otacksam ensamhet
Om ni tror att det är det jag gör
Ni väntar förgäves, ni går bet
På en osjälvisk gest innan jag dör

tisdag 27 januari 2009

MED KALLT BLÅTT BLOD


av Randy Scottham

Aldrig tidigare har en så chockerande skildring av verkligheten passerat censuren! Bokens huvudpersoner, två kungliga prinsessor, är totalt hämningslösa i sin frenetiska jakt på nöjen och njutningar. Med en total likgiltighet för alla undersåtar kraschar de bilar, väsnas och förstör. Allt de vill är att dricka sig redlöst berusade och umgås med kriminellt belastade män på Stureplans alla krogar och bibliotek.

För att citera de stora poeterna Paul Stanley och Gene Simmons: ”They just want to rock and roll all nite and party every day”.

METADATA

Idag tänkte jag att jag skulle göra nåt annorlunda och skriva om saker som jag inte vet nånting om.

Utvecklingen av webbtjänster, TVR gränssnitt och AED publiceringsmekanismer för Origon och Deltrac syftar till många saker. En uppenbar anledning är att systemen skall kunna synkroniseras med Dano Weltram Discovery Tool. Dano utvecklas för att kommunicera med lokala bibliotekssystem för att kunna hantera lån, omlån, reservationer etc. Dano är ett verktyg som kan bygga centrala index, metasöka och hantera lokala cirkulationstransaktioner. Weltram har tillsammans med andra stora aktörer (Talek, LibLys, Bibbler, Syntac-Worchester, Punilux, DRCB, Kentucky Fried Library, OEOIOA, Waterbased) ställt sig bakom PLR-IMNO Interfaces Recommendation. Detta är goda nyheter för alla som funderar på att införa QERC som en lokal YZDF. Här öppnas systemen upp och ger QERC andra verktyg för att kunna hämta hem beståndsinformation och kunna hantera transaktioner på ett dokumenterat och standardiserat sätt. Möjligheten att publicera sitt metadata gör det enklare att ladda upp poster till t ex WorldFnatt och Harkel Host.

Några frågor?

måndag 26 januari 2009

ATT GÖRA BOKOMSLAG

Som alla vet så är omslaget viktigare än innehållet i en bok - de flesta läsare orkar inte läsa hela boken i alla fall. Det är meningen att folk ska köpa böcker, om de läser dom eller inte är av underordnad betydelse. För att locka köpare måste böckerna ha ett säljande omslag. Hur gör man då ett kioskvältande omslag? Jag, som är en gammal erfaren grafisk formgivare (ett av få påstående på denna sajt som är sant ...) skall härmed förklara hur man går tillväga.

Det finns tre olika upplägg att välja emellan till ett bokomslag: nästan naket, halvnaket och helnaket. Vissa formgivare påstår att bokomslag inte alls behöver vara så spekulativa och anspela på sex, utan att snygga bilder och tilltalande typografi är lika effektivt. Dessa personer vet inte vad de pratar om och borde släpas ut på en bakgård och skjutas som galna hundar.

Det enda som lockar människor mer än pengar (med människor avser jag i det här sammanhanget i första hand män) är sex. Inte sex i sig, utan fantasier om sex ... Människor tänker på sex hela tiden. En del säger att sex är lite som att cykla. Menar de med detta att har man väl lärt sig det så kan man det? Jag tror att de menar att man blir andfådd, utmattad och får skavsår.

(Jag har hört att även kvinnor kan vara intresserade av sex men några sådana har jag aldrig träffat på.)

Så fram med en ung, vacker dam på omslaget i olika stadier av avkläddhet, boktiteln i stora tydliga bokstäver och så en annan nödvändighet: citat. Citaten behöver inte ens innehålla beröm för boken ifråga, bara de kommer ifrån kändisar. T ex:
"Jag har inte haft tid att läsa denna bok" Horace Engdahl
"Sluta att ringa och störa mig hela tiden!" Robert Aschberg
"Varför handlar inte boken om mig?" Carola


På baksidan av boken (den så kallade blurben) kan man ljuga hur mycket som helst: vad boken handlar om, hur den mottagits av läsare och kritiker och vad författaren skrivit tidigare.

T ex "Das Kapital":
"En festlig skröna om pengar, politik och sex i ett fartfyllt tempo. Karl Marx har med denna nya bok befäst sig som en av det nya Tysklands största humorister. Hans formuleringar får läsarna att skrika av skratt. Ingen kan som han skildra dråpliga situationer, komiska missförstånd och passionerade kärleksmöten. Hans roligaste bok sedan Lady Chatterleys Älskare."

Nu när ni vet allt detta, så kan ni alla sätta igång med att byta ut alla dåliga omslag på böckerna i era bokhyllor.

söndag 25 januari 2009

ALLA DESSA MAGAR

Jag har fått kritik för att jag är alldeles för rolig. För att råda bot på detta problem så kommer jag från och till att bjuda in gästbloggare på denna sajt för att på så vis undvika onödiga skrattsalvor. Först ut är Carl Pilt.


Jag har just återkommit till Sverige efter resor till Turkiet, Maldiverna, Hawaii, Alaska, Kuwait, USA, Lichtenstein, Japan och Halland. Tyvärr blev jag magsjuk i Japan och spydde i premiärministerns knä, men de verkade vana vid sånt.

Den här Mellanösternkonflikten borde lösas snart, tycker jag. Själv är jag strikt neutral i frågan, jag har aktier i både israeliska och palestinska företag.

President Obama och jag är gamla vänner, vi har träffats vid minst två olika tillfällen. När jag försökte framföra mina personliga lyckönskningar till honom så blev jag stoppad av säkerhetsvakter – vet de inte vem jag är?!

Hillary Clinton är allt en sjutusan till karlakarl. Jag har nog inte beundrat en kvinna så starkt sedan Margaret Thatchers glansdagar (hoppas att min fru inte läser det här).

Jag vill passa på att klargöra en sak klart och tydligt – jag är *INTE* far till Frankrikes justitieminister Rachida Datis nyfödda barn ..!