tisdag 1 september 2009

DAGENS FILM

”Det sjunde inlånet” 1957. Regi: Ingvar Manberg

Filmen utspelar sig i mitten av 1950-talet när digerdöden rasade som värst runt om i världen. En bibliotekarie, Ante Blockflöjt, och hans assistent Jönsson, återvänder till sitt bibliotek efter att ha deltagit i en bibliotekskonferens i det heliga landet (i detta fall USA).

Digerdöden sprids som rena pesten genom landet och folk blir krassliga som flugor. Alla lever i skräck för att drabbas av den fruktade epidemin, som yttrar sig genom att människor insjunknar och börjar citera Karl Marx och lovorda Sovjetunionen. Sverige är ett av de värst drabbade länderna, medan t ex USA med hjälp av omfattande åtgärder lyckas hålla pestsmittan stången något så när.

Bibliotekarien Ante ansätts av religiösa grubblerier, dödsångest och strandade löneförhöjningsförhandlingar. Döden, klädd helt i rosa bara för att förvilla, söker upp Ante och vill ta denne till Dödsriket, via Kungälv. Ante vill skjuta upp det oundvikliga genom att spela ishockeyspel med Döden. Ante väljer Sverige som lag, medan Döden får bli Kanada. Spelarna är platta figurer av metall som inte kan röra sig bakom målburarna.

Ett ungt skådespelarpar dyker upp på biblioteket, de är på jakt efter en bok ifrån sekelskiftet, ”Huru man förställer sig”. De har försökt med sex fjärrlån förut, men de har varje gång fått fel upplaga av boken. Ante vill utföra en god gärning innan Döden tar honom. Lyckligtvis är Döden fullständigt värdelös på att spela ishockeyspel så Ante vinner varje match. Döden börjar därför att fuska. Innan Ante släpas bort i gryningen och tvingas att dansa baklänges på en kulle, så lyckas han låna in rätt upplaga av boken åt skådespelarparet.

Filmen blev regissören Manbergs stora internationella genombrott och den vann Guldpincenén vid Biblioteksfestivalen i Cannes.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ante choose Sweden as law, while Death may be Canada.

DEN BRUTALE BIBLIOTEKARIEN sa...

Jo, jo ... Google Translate är inte att leka med ...