fredag 15 maj 2009

DAGENS SKIVA


”Passage interdit de Bibliothèque” med Marie Claire Anne Cyrisse.

Luxemburgs bidrag till Eurovisions-schlagertävlingen 1973. Som vanligt så hyrde luxemburgarna in personer utifrån att representera dom, eftersom ingen i landet har någon som helst musikalisk begåvning. Sångerskan kom ifrån Schweiz, låtskrivaren var tysk och dirigenten var fransman. Tack vare dessa samlade resurser så vann Luxemburg tävlingen för åttonde året i rad. Vid det här laget var arrangörerna barskrapade så de avstod gärna ifrån att presentera tävlingen igen. Istället hölls tävlingen 1974 på den engelska rivieran där en svensk grupp lyckades fuska till sig segern.

Om just den här låten finns (i likhet med de flesta Eurovisionsschlagerbidrag) inte mycket att säga. Sångerskan som vid det här tillfället var 16 år, ställde upp flera gånger till i tävlingen de kommande tjugo åren – närmare bestämt sjutton gånger till (och tävlade för sammanlagt femton olika länder) men hon vann aldrig igen.

Ralf Herkel von Ister som skrev låten, blev 1978 fängslad för brott mot mänskligheten. Inte – som man skulle tro – för att han skrev denna låt, utan för att han spelat dragspel i ett fångläger under andra världskriget, vilket som alla vet räknas som tortyr ...

Inga kommentarer: