måndag 23 mars 2009

PRIORITERINGAR

Vissa dagar är det mycket att göra på ett bibliotek och det är kort om personal, på grund av ledigheter, sjukdom, möten eller onykterhet. Vad ska man då prioritera i det dagliga arbetet tills läget har stabiliserat sig?

Den första åtgärd man ska överväga är givetvis att stänga biblioteket. Så jädrans viktigt kan det inte vara att hålla öppet, vi är väl ingen akutmottagning heller ..? Men det är inte alltid det går, så några få personer måste därför hålla bibliotekets drift igång – vad måste i första hand bli gjort för att inte hela bibliotekets verksamhet ska undergrävas?

En del tycker kanske att det gäller att tillgodose låntagarnas behov i första hand. Ja, jag vet – det låter fullständigt vanvettigt, men vissa människor har inget grepp om verkligheten … Bara för att biblioteket är öppet så betyder det inte att det måste finnas personal tillgänglig. En låntagare kan ju sitta och läsa alldeles själv utan hjälp. Och han kan söka reda på böckerna själv i hyllorna om han bara anstränger sig lite. Med dagens utlånings- och återlämningsapparater så är det ju meningen att låntagaren ska göra allt jobb i alla fall …

För att ett arbete ska kännas tillfredsställande så gäller det att hålla fast vid alla dagliga rutiner, även i krislägen. Man ska inte låta sig stressas av tidsbrist, besvärliga situationer eller hastigt uppkomna problem, utan istället genomföra sin ordinarie verksamhet på sedvanligt sätt. De fasta punkterna i tillvaron är viktigare än man skulle kunna tro. Om man känner att allting flyter på precis som vanligt, så behöver man inte låta sig jäktas till anspänning av eventuellt bristande resurser.

Med andra ord – de i personalen som är på plats i biblioteket vid dessa kritiska tillfällen ska i första hand prioritera sina sedvanliga fika- och lunchraster. Om något arbete hinner utföras mellan dessa pausar så är detta en bonus, men inget som ska inverka menligt på personalens välbefinnande.

Allting löser sig om man bara lever efter den klassiska devisen ”Det jag inte hinner idag, hinner någon annan i morgon”. Även ”Om man bara väntar tillräckligt länge, så löser sig alla problem av sig självt”. Eller ”Har man sett en låntagare så har man sett alla …”.

1 kommentar:

mia sa...

Att minnas och att uppmärksamma. V 17 kommer jag ha en tävling, det gäller att vara bäst på att måla häftiga bilder i paint. Alla biddarag är vilkomna att skickas till min mejl men bara de lämpliga publiceras i bloggen. Bilden som fått flest kommentarer söndagskvällen V.17 23.59 få ett fint pris. Skicka ditt bidrag till miajunnogelin@hotmail.com.