måndag 2 mars 2009

MASKINER SKA LÄRA SIG VETA HUT

Ni har säkert ofta märkt att maskiner, apparater, mojänger och mekaniska prylar uppför sig underligt ibland. Fullständigt ologiska fel, överraskande haverier och oförklarliga driftstopp. Man skulle kunna tro att apparaterna medvetet slutar fungera bara för att jävlas med en ..!

Och det stämmer. Alla maskiner har ett inbyggt uppkäftighetschip som aktiveras slumpvis utan förvarning och utan förklaring. Chipet är inte tillverkat av människor utan skapas spontant och automatiskt i samma ögonblick som två olika tekniska pryttlar monteras tillsammans. Chipet går inte att ta bort och det går heller inte att inaktivera det.

När chipet känner för det, så ser den till att saker som apparaten gjort hundratals gånger förut vägrar göra igen. Maskinen avbryter sin verksamhet i sitt mest kritiska skede. Verktyget stänger av sig själv. Funktioner i mojängen försvinner spårlöst. Mackapären bestämmer sig helt enkelt för att sluta fungera.

Allt detta kan upplevas som *aningen* irriterande av användaren ...

Om man nu inte kan få bort chipet hur gör man då? Att ta apparaten till en reparatör hjälper föga eftersom han inte kan fixa problemet (vad han än påstår) helt enkelt därför att det finns inget problem att fixa. Maskinen fungerar ju perfekt förutom det faktum att den inte vill fungera ...

De flesta i det här läget ger upp och skaffar sig en ny likadan apparat som fungerar klanderfritt ända tills ni-vet-vad aktiveras.

Maskiner känner ingen fysisk smärta, så det är ingen idé att slå på den i ilska och frustration med knytnävar eller tillhyggen. En del av er har säkert prövat den taktiken. Jag har en teori, att istället för att bruka fysiskt våld så använder man sig av psykiskt - hån, ironi, spydigheter, sarkasmer och satir. Tala med apparaten på ett nedlåtande sätt, låt den veta hur värdelös den är - men gör det med ett leende och med ett mjukt tonfall. Apparaten kommer att bli förvirrad och kan inte hantera den tvetydiga informationen. I sitt förvirrade tillstånd kan det hända att den ofrivilligt börjar att fungera perfekt igen ...

Inga kommentarer: