måndag 2 februari 2009

HUR MAN TILLRÄTTAVISAR KOLLEGOR

Hur ofta händer det att dina kollegor gör fel? Att de missuppfattar, tar felaktiga beslut, förmedlar fel information eller beter sig allmänt korkat ..?

Förmodligen händer detta mig betydligt oftare än någon annan, men om du mot förmodan skulle råka ut för detta problem i ditt arbetsliv - hur gör du då? Låt mig, vis av erfarenhet som jag är, ge några tips.

1. Tveka inte att tillrättavisa dina kollegor offentligt, omgivna av oskyldiga förbipasserande. Detta ger intrycket att åtminstone en person i ledande ställning har koll på läget och inte är rädd för att ge lite konstruktiv kritik i all välmening. Sådant väcker respekt. För dig - inte för din urblåsta kollega.

2. Ibland räcker det med en vänlig avhyvling öga mot öga med missdåren ifråga. Se bara till att mötet filmas så att det kan läggas ut på YouTube o dyl.

3. Vissa människor (nu talar jag som vanligt om mig själv) är sällsynt begåvade när det gäller att formulera sig skriftligt. Om du har denna läggning, skriv ett långt brev till din felande kollega där du framhåller dennes brister i detalj. Se till så att alla ord i brevet är rättstavade, folk har en tendens att hänga upp sig på sådant istället för att ta till sig helheten ...

4. Skriv en insändare i lokaltidningen. Var noga med att få med namnen på alla inblandade och gärna foton också.

5. Se till så att Uppdrag Granskning eller Kalla Fakta gör ett inslag om din arbetsplats och vissa personers bristfälliga yrkesskicklighet. Här gäller det att överdriva ordentligt annars är inte TV intresserade. Försök att få med en aktuell vinkling i inslaget, t ex hedersmord, skönhetsoperationer, pedofiler eller symplektisk geometri.

Alla människor säger ju att de uppskattar ärlighet framför allt. Upp till bevis! Det säger sig självt att det är viktigare att korrigera felaktiga detaljer än att ta hänsyn till sårade känslor ...

Inga kommentarer: