onsdag 16 september 2009

DAGENS FILM

"När man skjuter låntagare så ..." 1969. Regi: Sigge Polsk

Filmen utspelar sig under den stora Depressionen när vanliga människor var utfattiga och arbetslösa (i vintras) och handlar om en läsmaratondokusåpa där folk ska läsa böcker inför kameran. Tävlingsdeltagarna ska sitta på biblioteket och läsa dygnet runt så länge de orkar och den som håller ut längst vinner en stor summa pengar. Överbibliotekarien är tävlingsledare och försöker provocera deltagarna att ge upp för att roa TV-publiken. De utfattiga läsarna gör vad som helst för pengar (och för att få vara med i TV) och ställer villigt upp på alla former av förnedring.

Deltagarna utsätts för stor mental och fysisk påfrestning: en läsare får hjärtinfarkt, en annan blir blind, en tredje bryter benen när han reser sig för hastigt efter tio timmars oavbrutet läsande och så vidare. Filmens huvudperson är deltagare i dokusåpan och heter Robban Robson. Han är knappt läskunnig och lyckas sysselsätta sig med en pekbok för 3-åringar i flera veckor. Han får av Överbibliotekarien veta att den vinnande deltagaren knappt kommer att få några pengar över i pris, på grund av alla avgifter som kommer att dras av. När han avslöjar detta för Glorious, en deltagande tjej utan pengar, bostad eller vett, så blir hon så deprimerad att hon försöker skjuta sig själv. Hon misslyckas men får göra ett nytt försök eftersom kameran missade händelsen. Hon ber Robban att skjuta henne och han ställer villigt upp, ivrigt påhejad av Överbibliotekarien.

Filmen slutar med att polisen hämtar Robban och ger honom eskort till nästa dokusåpamedverkan. Maratonläsningen fortsätter utan att någon segrare presenteras för biopubliken - underförstått: tävlingen pågår fortfarande.

Filmen har kallats både en djuplodande studie av mänsklig förnedring och spekulativt trams, bland annat av regissören själv.

Inga kommentarer: