fredag 18 september 2009

DAGENS FILM

"Bibliotekariernas planet" 1968, Regi: Frankly Chafing

Tre astronauter från jorden kommer vilse i rymden och lyckas till slut nödlanda på en till synes öde planet, som av en slump har luftatmosfär. De upptäcker dock snart till sin fasa att hela planeten styrs av bibliotekarier. Dessa håller resten av befolkningen - låntagarna - som slavar. Låntagarna bor i träd och kan inte tala. De tre astronauterna tillfångatas - en av dem dödas, en annan utsätts för medicinska experiment där hans hjärna avlägsnas utan att det påverkar hans låntagarstatus medan den tredje astronauten - kapten Charleston Bush - är hjärnskadad redan ifrån början och kan inte uttrycka sig förståeligt.

Kapten Bush sätts i en fängelsehåla tillsammans med en tjugoårig halvnaken tjej som inte kan tala.Man skulle kunna tro att han vill tillbringa resten av livet där, men istället så bryter han sig ut, slår ned en vakt och utbrister triumfatoriskt "Uppdraget slutfört!". Tyvärr så dyker det genast upp fyrtio vakter till och fängslar honom på nytt. Han förs kedjad till härskarna i Biblioteksstyrelsen. Dessa blir oerhört förvånade att träffa på en låntagare som kan tala och nästan sätta samman begripliga meningar. De tänker utföra omfattande experiment med honom för att hitta orsaken till denna anomali. Några bibliotekarier i en underjordisk motståndsrörelse hjälper dock Bush att fly. Han beger sig till Den Förbjudna Zonen - bibliotekariernas personalutrymmen.

Där får han reda på att denna planet egentligen är Jorden flera tusen år senare. När världens bibliotekarier i början av 70-talet fick kontroll över alla människor i form av datoriserade låntagarregister så dröjde det inte länge förrän de tog makten och förslavade alla andra.

Denna film fick sammanlagt åtta uppföljare vilket är något av en dramaturgisk bedrift med tanke på att hela universum förgörs redan i film nummer två.

Inga kommentarer: