tisdag 25 augusti 2009

DAGENS FILM

Paraplyerna i Borås” 1964. Regi: Jack Danny

Fru Evelyn och hennes dotter Gevalia driver en paraplyaffär i Borås. Inte oväntat så gör de lysande affärer eftersom det regnar oavbrutet. Gevalia blir kär i Bloke, som läser på Bibliotekshögskolan. När han blir klar med sin utbildning så får han en tjänst på ett bibliotek långt bort i civilisationens utmarker – Ludvika. Gevalia upptäcker att hon är med barn och av sina trettio olika älskare kommer hon så småningom fram till att Bloke är fadern.

Bloke har inga möjligheter att kommunicera med omvärlden ifrån den isolerade hålan Ludvika, så han förlorar kontakten med Gevalia. Efter påtryckningar ifrån modern så gifter sig Gevalia med den förmögne överbibliotekarien Rulle Kassa. När Bloke så småningom lyckas rymma ifrån Ludvika och återvänder till Borås så upptäcker han att Gevalia flyttat till världsmetropolen Hudiksvall tillsammans med sin make. Bloke blir väldigt olycklig och börjar att hänga omkring i Borås omfattande glädjekvarter. Efter ett tag lyckas han glömma Gevalia och öppnar sitt eget bibliotek.

En vinterdag kommer Gevalia till hans bibliotek och Bloke får se deras gemensamma barn. Han betvivlar dock att barnet verkligen är hans eftersom barnet har asiatiskt utseende. Vid det uppkomna grälet dödar Bloke Gevalia genom att slå henne i huvudet med ett exemplar av Nordisk familjebok.

Som ni förstår av handlingen så är denna film en glättig och uppslupen musikalkomedi med många klatschiga låtar i spektakulära miljöer. Speciellt finalen är påkostad med avancerade dansnummer och alla brister ut i sång med det kända örhänget ”Att dö är att skiljas en smula”.

Inga kommentarer: