tisdag 17 mars 2009

DAGENS SKIVA


”Får jag låna ditt hjärta i en vecka, Henrietta?” med Kjell-Gilbertz.

Kjell-Gilbertz var i början av 70-talet ett i raden av hårt arbetande dansband med över 800 spelningar om året runt hela Sverige. De ansågs dock vara så ointressanta och musikaliskt anonyma att inte ens Bert Karlsson ville ge ut skivor med dem. Allt detta ändrades dock i september 1972 när de skaffade sig sin nya image ”De glada bibliotekarierna”. Då fick de skivkontrakt och hamnade på Svensktoppen med denna låt, skriven av en ung Horace Engdahl.

Ingen av medlemmarna var bibliotekarier förstås eller hade någon som helst anknytning dit, men basistens moster hade på 50-talet bränt ned Ulricehamns stadsbibliotek. Framgångarna med denna låt ledde till ytterligare 1200 spelningar om året. I slutet av 1973 kände de sig aningen slitna och utarbetade. Deras skrupelfrie manager Gotthard ”Barracuda” Eliasson bytte då omgående ut alla originalmedlemmar mot nya.

Några fler Svensktoppshits blev det dock inte, men gruppen turnerar fortfarande oavbrutet och är nu framme vid sitt etthundratrettiofjärde medlemsbyte. Originalmedlemmarna har istället bildat ett tribute-band till sig själva.

Inga kommentarer: