torsdag 23 oktober 2008

BIBLIOTEKARIER ÄR DJUR!

Vad driver unga flickor att redan i tidig ålder vända ryggen åt nöjen, livsglädje och normalt umgängesliv för att ägna sig åt böcker?

Något entydigt svar finns inte på frågan. Ingen forskare har på allvar studerat den frågeställningen – förmodligen främst därför att det handlar om kvinnor och därför är fullständigt ointressant ...

I de flesta kulturer och samhällsbildningar är bibliotekarieyrket en illa sedd och suspekt sysselsättning och ett lågstatusyrke, förbehållet kvinnor som inte duger till något annat. Själva arbetsmiljön uppmuntrar heller inte till någon positiv livssyn: ”Här har jag ställt boken på rätt plats i hyllan och så kommer det en vilt främmande person och tar ner den!”. Frågvisa och allmänt korkade låntagare kan också fresta på tålamodet hos även den mest sansade person.

Intåget av datorer på biblioteken har lett till nya problem. Det är ju vetenskapligt bevisat (*det* finns det forskning om ...) att kvinnor inte klarar av att trycka på rätt knapp, även om den är uppmärkt ”Det här är rätt knapp – tryck på den”. Detta har i förlängningen inneburit att allt fler män tvingats in i den deprimerande biblioteksvärlden. Detta leder i sin tur ofrånkomligen till svåra konflikter mellan könen som urartar till konfrontationer, dålig stämning och i värsta fall till äktenskap.

Kvinnor som tillbringar en stor del av sitt liv på ett bibliotek får svårt att klara sig ute i samhället. Relationer med män är inte att tänka på – inte ens med män vars självsliv går att läsa som en öppen bok ...

I generationer har barn växt upp med bilden av ett bibliotek som en ogästvänlig plats där gamla kärringar tvingar dom att läsa tråkiga böcker istället för serier. Som en revolt mot barndomens plågor hos framförallt män, så vägrar dessa i vuxen ålder att läsa något annat än kvällstidningen. En oerhörd kulturskatt är gömd i våra mörka bibliotek, skyddad av eldsprutande drakar.

Någon lösning på problemet finns inte i sikte. Så fort en generation gamla kärringar dör undan så dyker det upp en ny, varifrån är det ingen som vet. Vi får nog tyvärr bara konstatera att biblioteket är en gudsförgäten plats där kvinnor som inte vet något om livet härskar diktatoriskt över allt dammigare böcker och tidskrifter.

Sedan finns ju frågan om vad som driver män till att bli bibliotekarier ...

4 kommentarer:

Anna sa...

Tack för dagens skratt!
Anna, som inte vill kommentera inlägget i övrigt.

Anonym sa...

Tack för tipset. Och bloggen ÄR roligare än den låter. Om du bara byter ut den grå bakgrunden lovar jag att återvända.

Intressant tanke med män och kvinnor. Jag har funderat lite på varör de flesta restaurangkockar är män och nästan alla skolmatsalskockar är kvinnor. Eller, kockar och kockar, det handlar ju mest om att värma upp halvfabrikat och blanda pulver med vatten. I de flesta fall, åtminstone.

DEN BRUTALE BIBLIOTEKARIEN sa...

OK ... jag ska byta ut den grå bakgrunden. Jag kanske skulle passa på och färga håret samtidigt ...?

Anonym sa...

"Detta leder i sin tur ofrånkomligen till svåra konflikter mellan könen som urartar till konfrontationer, dålig stämning och i värsta fall till äktenskap" HAHA!