onsdag 23 september 2009

DAGENS FILM

”A clockwork librarian” 1971. Regi: Starkey Nutrick

Filmen handlar om en (ganska) ung bibliotekarie, Wolf, som bara lever för jättevåld, rån, sarkasmer och litterära diskussioner. Tillsammans med sina tre biblioteksassistenter så förnedrar och misshandlar han låntagare på biblioteket där han är anställd. Det mesta av sin tid tillbringar de dock nere vid grillkiosken Korv-Ola där de dricker Pucko spetsat med hembränt.

När Wolf och hans kumpaner försöker göra ett inbrott i ett konkurrerande bibliotek och stjäla deras böcker, så blir han gripen av polis och döms till ett långt fängelsestraff. Han får ett erbjudande om att slippa fängelset om han frivilligt utsätter sig för en nyuppfunnen form av rehabilitering av brottslingar. Wolf går villigt med på detta, i tron att det inte kommer att fungera. Behandlingen visar sig dock göra honom kraftigt illamående när han läser böcker eller överhuvudtaget tänker på litteratur. Lyckligtvis så är detta inget hinder för att han ska kunna fortsätta arbeta som bibliotekarie.

Filmen är ett kraftfullt debattinlägg om hur långt det är försvarbart att inskränka människors fria vilja för att passa in dem i samhället. Filmen innehåller också massor med häftigt våld, snyggt filmat och ledsagat av suggestiv musik. Filmen blev efter sin premiär omedelbart förbjuden i Norge.

Inga kommentarer: