måndag 7 september 2009

DAGENS FILM

”Fula, lågavlönade och elaka” 1976. Regi: Ettyro LaScala

I en kåkruckelstad i slumghettot kring Stureplan i Stockholm, driver en brokig skara människor ett bibliotek tillsammans. Sammanlagt tjugo personer ur fyra generationer försörjer sig där genom stöld, bedrägerier, rån, prostitution och andra former av biblioteksverksamhet.

Chefen, Jan-Carlo, ägnar sig mest åt flaskan och vägrar att dela med sig av den sedelbunt som fått från Försäkringskassan som ersättning när han skar sig på ett papper i biblioteket. Han är en tyrann som förolämpar och misshandlar sin personal, precis som alla andra bibliotekschefer. Men när denne burduse knöl anställer sin storbystade älskarinna som lånechef i biblioteket så brister tålamodet hos de andra.

Chefen bjuds på en kaka till kaffet, bestående till största delen av råttgift. Eftersom detta inte är någon större skillnad mot vad som bjuds i bibliotekets personalrum så överlever han. Personalen försöker istället att dränka honom i Sturebadet.

Filmen anses vara en skakande realistisk skildring ifrån biblioteksvärlden och fick 1977 pris som bästa dokumentär vid den internationella filmfestivalen i Munkträsk.

Inga kommentarer: