onsdag 25 mars 2009

SKROCK

Inom biblioteksvärlden döljer sig mycket skrock och vidskepelse. Oskrivna regler, obskyra rutiner och obegripliga traditioner – de har alla sitt ursprung i gamla tiders skrock. Här är en lista över de vanligast förekommande.

Vissling. Det betyder otur att vissla på en teater, en cirkus, ett bibliotek eller något annat nöjesetablissemang. En busvissling för att påkalla personalens uppmärksamhet är tillåtet, men om man visslar eller gnolar ”La Paloma” så är det att be om stryk, inte bara ifrån musikälskare. Man kan råka ut för oförklarliga olyckor som t ex bli överkörd av en bokvagn, drabbas av blixtnedslag i låneexpeditionen eller få krav på böcker man lämnat igen.

Nycklar. Alla nycklar skall förvaras skramlande i en nyckelknippa, den ska hänga väl synlig vid midjan och får inte gömmas i fickor eller väskor. Nycklar får heller inte läggas på bord, hyllor, golv, stolar eller soffor utan måste antingen befinna sig i handen eller i dinglande fritt i ett knippe. Annars blir Djävulen gramse!

Porträtt. Bilder på före detta medarbetare på biblioteket måste alltid hängas upp och ner för att tydligt markera för alla onda andar att de inte längre är i tjänst. När medarbetarna inte längre står under bibliotekets beskydd så är det OK om de drabbas av hemska olyckor.

Skratt. Det är strängeligen förbjudet för bibliotekspersonal att skratta på arbetstid. Den typen av respektlöst beteende leder till sju svåra år, i form av budgetnedskärningar och minskande kundunderlag.

Svart katt. Om man ser en katt (oavsett färg) i biblioteket så ska den omedelbart slängas ut.

Pelikan. En pelikan däremot är en mytologisk bringare av god lycka och en välkommen gäst, såvida den inte skiter på ditt skrivbord.

Bokryggar. Vissa mystiskt betungade och arkaniska skrifter får bara stå på hyllorna med ryggen inåt för att motverka onda förnimmelser. T ex Shakespeares Macbeth, August Strindbergs Ockulta dagbok, Anton LaVeys Satanisk bibel och Gunilla Bergströms Aja baja Alfons Åberg.

Sömn. För bibliotekspersonal betyder det otur att sova med huvudet mot norr på arbetstid.

Svart bil. Om en svart bil i full fart kraschar igenom väggen på biblioteket, krossar inredningen och skadar massor av människor så är det attans förargligt.

Kaffe. För en låntagare betyder det otur att spilla kaffe i bibliotekets böcker, får då kommer han att möta en mörk och ondskefull gestalt. Med knytblus, glasögon och knut i nacken.

Sju. Siffran sju är magisk och kan orsaka mycket elände. Det är därför, när det står att biblioteket stänger klockan sju, det har stängt redan klockan sex.

Tretton. Siffran tretton innebär en förbannelse. Detta innebär att var trettonde bok i biblioteket ska brännas.

Födelsedag. När någon fyller år så ska denne bjuda sina arbetskamrater på tårta. Samt dela ut alla sina värdsliga ägodelar bland dessa.

Salt. Att spilla salt är synd och skam och dessutom olycksbringande. Då ska man genast kasta det spillda saltet i ögonen på nästa person man ser.

Stege. Att gå under en biblioteksstege är inte att rekommendera eftersom bibliotekarier är klumpiga och tappar saker hela tiden.

Paraply. Man ska inte öppna ett paraply utomhus, speciellt inte om det regnar. Istället ska man köpa ett regnställ hos Clas Ohlson för 295 kr, extrapris denna vecka.

Tips. Att satsa pengar på någon som inte vinner är otur. Eller korkat.

Trä. Om man talar om otur så ska man tillägga ”ta i trä” och knacka på närmsta träföremål. I dagens moderna samhälle går det även bra att knacka på träimitationer. Eller inte säga ”ta i trä” eller knacka alls …

Önskeben. Om någon i personalen slår ned en besvärlig låntagare så är det kutym att tillkalla ännu en person och tillsammans bryta ett ben på låntagaren. Den person som får den största biten av benet kommer att vederfaras god lycka.

Ring. När en vigselring placeras på fingret så får den inte avlägsnas förrän efter äktenskapets upplösning eller efter tre timmar, beroende på vilket som inträffar först.

Fredag. I de flesta kulturer så betyder det otur att arbeta på fredagar, vilket kan vara en anledning till varför det är så svårt att få tag i personer någonstans på fredagar.

Eld. Det är strängeligen förbjudet att någonsin överhuvudtaget på det minsta vis ens antyda att böcker kan brinna. Vad en bibliotekarie beträffar så är alla böcker tryckta på betong och kan motstå alla former av lågor. Att påstå något annat är att utmana ödet och ett helgerån, landsförräderi eller majestätsbrott – fast värre! Att försöka skämta om dylikt är en så hemsk tanke att den inte ens tål att tänkas … Kort sagt: inget bibliotek har någonsin brunnit!

Inga kommentarer: